Подачки і шантаж «Газпрому»: підсумки газових переговорів з росіянами

Читать на русском
Глава правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що ціна газу для України в четвертому кварталі поточного року може бути на 35 доларів за тис. кубометрів нижчою, ніж у попередньому.
Фото: www.business.ua

Глава правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер заявив про можливість зниження в ціни на газ для України на 35 дол. за тис. кубометрів у четвертому кварталі поточного року.

У той же час, керівник російської компанії зазначив, що «Газпром» більше не має наміру закачувати свій газ в українські підземні сховища, пише «Слово і Діло» з посиланням на ТАСС.

Таке рішення Міллер мотивує тим, що закачування газу в сховища відбувається дуже низькими темпами, тому напередодні опалювального сезону в «Газпромі» хочуть перекласти відповідальність за постачання блакитним паливом європейських споживачів на «Нафтогаз».

«За час, що залишився, треба закачати 3,2 млрд кубометрів, або ще 25% від вже закачаного в цьому році... Нас це турбує, треба терміново нарощувати темпи. Необхідні обсяги газу в ПСГ – це обов'язкова умова надійного забезпечення українських споживачів і транзиту газу до Європи майбутньої зими. Але вся повнота відповідальності за ці питання лежить на «Нафтогазі». Виходячи з цього, ми свій газ закачувати в українські сховища не будемо», – заявив Міллер.

Що ж стосується ціни, то, як пояснив Міллер, контрактна ціна на газ має прив'язку до ціни нафти, тому, враховуючи падіння світових цін на нафтопродукти, слід чекати і зниження ціни на газ.

Нагадаємо, 14 серпня «Газпром» оприлюднив текст судового позову до Стокгольмського арбітражного суду, згідно з яким російська компанія вимагає від українського «Нафтогазу» 29,2 млрд дол. компенсації за недобір контрактних обсягів газу в 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: