Гонтарева пропонує альтернативне рішення проблем валютних позичальників

Читать на русском
Глава Національного банку Валерія Гонтарева пропонує захистити тих валютних позичальників, які брали кредити на соціальне житло, а також інвалідів АТО і сімей загиблих бійців.
Фото: zn.ua

Розв'язання проблем валютних позичальників не має лягати на плечі всіх українців, винятки мають скласти лише ті, хто брав валютні кредити на соціальне житло, інваліди АТО та сім'ї загиблих бійців.

Відповідний законопроект про захист прав валютних позичальників планує запропонувати на розгляд Верховної Ради глава Нацбанку Валерія Гонтарева, пише «Слово і Діло» з посиланням на її інтерв'ю журналу «Фокус».

Гонтарева розповіла, що спочатку, коли курс долара до гривні був на рівні 1 до 11,7, Нацбанк планував конвертувати взяті у валюті кредити за поточним курсом з подовженням терміну обслуговування кредиту без збільшення процентної ставки. Однак тоді народні депутати таку пропозицію фінансистів не підтримали.

«Але Верховна Рада прийняла популістський закон 1558-1 про конвертацію всіх валютних кредитів за курсом 5,05, який не тільки завдає шкоди банківській системі, але й суперечить здоровому глузду. Багато позичальників на валютні кредити не купували соціальне житло, а інвестували в нерухомість або створювали власні бізнеси. І незрозуміло, чому за них тепер мають сплачувати інші», – зазначила головний банкір країни. Нагадаємо, цей законопроект Президент підписувати відмовився.

Пізніше найбільші банки з іноземним капіталом розробили свої пропозиції для вирішення цього питання. На їх основі Нацбанк планує розробити й запропонувати парламенту ще один законопроект, спрямований на захист найбільш соціально вразливих категорій громадян.

Гонтарева заявила, що у 2016 році інфляція складе менше 10%Сказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми об'єднаємо ці два документи в один новий законопроект, який захистить конкретно тих людей, які купували соціальне житло (квартира до 60 кв. м і будинок до 120 кв. м). Їм ми запропонуємо списання 50% заборгованості і конвертацію за поточним курсом. Для інвалідів АТО та сімей загиблих бійців, можливо, буде повне списання», – заявила Гонтарева.

Обіцяє керівник Нацбанку також врахувати інтереси тих людей, чиї кредити вже були продані колекторським фірмам.

Нагадаємо, в середині серпня народний депутат Віталій Купрій оприлюднив інформацію про те, що проти голови Нацбанку нібито відкрито кримінальну справу, але пізніше в МВС цю заяву спростували. «Не варто робити серйозних кардинальних висновків із заяв, які скоріше відображають кулуарні стосунки. Це чергові скандали, які провокуються, просуваються представниками команди Коломойського», – розповів тоді «Слову і Ділу» політолог Володимир Фесенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: