Попри війну, російський бізнес досі зацікавлений в Україні – експерт

Читать на русском
Начальник управління економічного аналізу Національного банку Ольга Погарська розповіла про те, як економічна криза і політика в Росії вплинуть на економіку України.

В питанні економічних відносин із Москвою Київ має союзника в особі російського бізнесу, що володіє капіталом в Україні.

Про це в авторському матеріалі для Hubs написала начальник відділу економічного планування Національного банку України Ольга Погарська, передає «Слово і Дело».

Падіння курсу російського рубля, здешевшання нафти та введення секторальних санкцій проти Російської Федерації спричинили значні економічні наслідки для сусідньої держави, які, на жаль не можуть не вплинути на Україну, зазначає Погарська. Аналізуючи таку вірогідність експерт зазначає, що скорочення платоспроможності Росії загрожує скороченням попиту на український експорт (який і так весь час обмежуть штучними методами), а значить – скороченням валютної виручки, що, у свою чергу, вплине й на курс української валюти.

З іншого боку, попри те, що Росія продовжує залишатися найбільшим споживачем українського екпорту, Україна протягом останніх років досягла значного прогресу в диверсифікації ринків збуту своїх товарів. Окрім Європейського Союзу, експорт до якого за підсумками 2014 року склав 28%, йдеться також про країни Азії (їхня частка у структурі експорту з України – уже майже 36%). Тож перебільшувати вплив російської кризи на українську економіку теж не варто, вважає Погарська.

Російське ембарго: українські товари поставлятимуть до РФ контрабандою через Білорусь – експертЕкономіст поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що Росія розширила продовольче ембарго для України «на особливих умовах».

Крім того, незважаючи на погіршення двосторонніх відносин між країнами, російський бізнес зберігає зацікавленість в Україні, переконана експерт. «Присутність російського капіталу залишається суттєвою в реальному та фінансовому секторах економіки України. Наприклад, у вітчизняному банківському секторі частка банків з російським капіталом становить близько 15% активів банківської системи. Але ці банки є одними із найбільш дисциплінованих у виконанні регулятивних вимог Національного банку України, зокрема й щодо планів докапіталізації. Регулярно можна почути заяви їх керівників про «аполітичність» і бажання продовжувати працювати на українському ринку та відповідно до українського законодавства», – додає Погарська.

Нагадаємо, 13 серпня прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив про введення з початку 2016 року часткового ембарго на продукти країн, що ввели санкції проти Росії, в тому числі – українського виробництва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: