За що соромно Яценюку, або Як держава оцінює обдаровану молодь?

Читать на русском
За роки незалежності держава так і навчилося стимулювати обдаровану молодь до того, щоб спрямовувати її таланти на благо України.

«Говорю відверто: як прем'єр-міністру мені соромно, що ми вручаємо премію по кілька тисяч гривень, і я це виправлю», – заявив сьогодні Арсеній Яценюк на церемонії нагородження молоді премією Кабінету міністрів у Києві.

Чи то прем'єр не знав про розмір премії, чи просто кривить душею, але факт залишається фактом – грошова винагорода талановитим молодим людям, що виділяється Кабміном – усього 200 неоподаткованих мінімумів, тобто – 3400 грн. Якщо врахувати, що таких премій на всю державу передбачено всього 60, то враження складається вже геть нерадісне.

Незважаючи на те, що талант купити неможливо, «Слово і Діло» вирішило з'ясувати, у скільки ж інші вітчизняні політики оцінюють інтелектуальний потенціал української молоді, просто вивчивши їхні обіцянки. Результати нас здивували.

Наприклад, 8 червня цього року в. о. мера Хмельницького Костянтин Чернилевський заявив, що планує збільшити розмір учнівської стипендії для обдарованих школярів міста вдвічі. Все б нічого, але, як з'ясували активісти «Слова і Діла», подвоєна стипендія хмельницьких дітей мала скласти... 300 гривень. Та й тих станом на 15 липня школярі ще не отримували. У міськраді вважають, що ухвалення відповідного рішення, можливо, відбудеться ближче до початку навчального року.

По 100 гривень на місяць від міського голови отримують і обдаровані діти Рівного. Саме у стільки оцінив прагнення до знань місцевих школярів мер міста Володимир Хомко, аж 15 із яких щомісяця отримують цю щедру винагороду. Ще 200 гривень становить надбавка до зарплати 10 місцевих викладачів, які й виховали цих обдарованих дітей. Хоча, якщо взяти до уваги вчительську зарплату в Україні, то, мабуть, краще такі гроші, ніж нічого.

Предметом гордості харківського нардепа Анатолія Денисенка є виплата подвоєної стипендії 45 обдарованим студентам Комінтернівського району Харкова. Щоправда, було це ще в далекому 2013 році.

А ось у кого варто було б повчитися українським чиновникам, так це у мера Запоріжжя Олександра Сіна. Того ж таки 2013 року він пообіцяв виділяти гранти для реалізації студентських проектів. Згідно з планом, загальний фонд таких витрат у місті склав 1 мільйон гривень, за рахунок чого матеріальну допомогу отримали 9 молодих вчених та 347 студентів місцевих вишів. Крім того, до кінця року з бюджету міста матеріальну підтримку отримали 454 обдарованих студенти й 30 дітей-спортсменів – принаймні, про це йдеться в офіційному звіті щодо виконання програми соціального та економічного розвитку міста. Щоправда, конкретні суми допомоги у ній не зазначені.

До речі, матеріально підтримувати обдаровану молодь обіцяв і губернатор Запорізької області – Григорій Самардак. У рамках проекту «Обдарована дитина», дію якого обмежили 2013-2017 роками, в обладміністрації збираються «шукати, навчати, виховувати та підтримувати» обдарованих школярів регіону. Щоправда, в якому грошовому еквіваленті це виражається – знову ж таки, не уточнюють.

Система народного контролю «Слово і Діло» визнає, що зібрані нею дані – епізодичні, і цілком можливо, що справжні меценати просто не бажають піднімати власні рейтинги за рахунок обіцянок допомоги талановитим дітям. Редакція вітає ініціативи окремих політиків щодо грошового заохочення обдарованих школярів та студентів, проте, на нашу думку, в більшості випадків вони виглядають як спроба самореклами, а не як щире бажання допомогти молоді розвинути власні таланти й направити їх на благо України. Саме розуміння останнього якраз і хочеться побажати вітчизняним політикам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: