«Колективний мер»: оточення Кличка використовує його як прикриття для своїх дій – експерт

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Де-факто ніякого персонального мера Кличка не існує. Існує лише образ мера, що є ніби своєрідним прикриттям для дій найближчого оточення Віталія Кличка – Ігоря Ніконова, Павла Рябікіна та інших з числа так званого «колективного Кличка».

Таку думку у коментарі в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» висловив політолог, кандидат політичних наук Олексій Якубін, пише «Слово і Діло».

«Мені здається, що ключова наша помилка в оцінці діяльності мера Кличко полягає у нашій вірі, що він є реальним мером і справді щось робить. Але де-факто ніякого персонального мера Кличка не існує. Існує образ мера Кличка, трохи підштрихований образом видатного боксера та адаптований до політичної кон'юнктури. Але все це лише своєрідне прикриття для дій найближчого оточення Віталія Кличка – Ігоря Ніконова, Павла Рябікіна та інших. Це і є «колективний Кличко», роботу якого слід оцінювати», – розповідає експерт.

Насправді, за словами експерта, складно бути позитивним в оцінках навіть цього, так званого «колективного Кличка».

«Стратегії зростання міста як не було, так і немає, місто залишається дружнім до хижацького великого бізнесу, але не до своїх мешканців, створення нових робочих місць призупинилось, проблема із сотнями забудов по всьому місту тільки загострилася. Такі «гарячі точки» тліючих конфліктів наразі є у кожному районі міста», – аргументує Якубін.

Окремої критики, на його думку, заслуговує питання повної деградації без належних капіталовкладень до міської інфраструктури. А прорив міського колектору або провал дороги на вулиці Борщагівській – це лише чергові індикатори, які підтверджують всю серйозність наявної проблеми, говорить він.

Віталій КличкоМіський голова Києва

Крім того, як нагалошує експерт, є серйозні питання до міської влади й у частині прозорості її роботи.

«Прозорості як не було, так і немає, а зростання цін й відповідні антидемократичні процедури з тарифоутворенням у міському транспорті разом із зарплатними боргами у «Київпастрансі» про це зайвий раз нагадуть», – впевнений Якубін.

Проте найбільш гнітючі оцінки в експертному середовищі, на думку фахівця, викликають найновіші досягнення «колективного Кличка», що спрямовані на цілеспрямовану політику руйнування пам'яток світової культури та мистецтва на вулицях Києва під приводом декомунізації.

«Мозаїки на будинках, в метро, навіть на самій будівлі КМДА. Такий масштабний «європейський ІДІЛ», якому ще багато років присвячуватимуть свої викривальні дослідження автори з усього світу, приїжджаючи не в Ірак або Сирію, а в столицю Україну, та створюючи хоча б таким чином мінімальний туристичний потік. Тому напередодні наступних виборів ті, хто голосував за «колективного Кличка», обов'язково мають задаватися питанням, чи все гаразд у людей, що формують цей образ, з принципом раціональності та здатністю приймати притомні громадянські рішення. Хоча, на жаль, поки це питання буде скоріше риторичним», – констатував експерт.

Зазначимо, що слідкувати за перебігом подій майбутньої місцевої виборчої кампанії 2015 року й дізнаватись першим про результати голосування відтепер можна за допомогою нового онлайн-спецпроекту від системи народного контролю «Слово і Діло» – «ОБРАНІ».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: