Блокада Донбасу не працює: чому сепаратисти продовжують отримувати українські пенсії? Експерт

Читать на русском
Павло Розенко

Проблема з виплатою пенсій на окупованих територіях дійсно є, тому що блокада Донбасу не діє, а лише призводить до корупції з оформленням документів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» у сфері пенсійного забезпечення Павло Кухта, аналізуючи те, що «заступник мера Луганська» отримує пенсію з Пенсійного фонду України, а міністр Розенко аргументує це помилкою у зв'язку з тим, що ПФ не веде бази даних терористів.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що уряд не направлятиме дотації на окуповані території Донбасу, доки їх контролюють бойовикиСказано 5 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Насправді, ситуація доволі складна й має в першу чергу юридичні колізії. Дійсно, для нас це сепаратисти, але хтось має їх відкрито визнати сепаратистами, скласти ці списки, потім якийсь суд має визнати їх сепаратистами та юридично оформити, на яких правах вони позбавляються пенсій. У нас, здається, навіть ті, хто сидить у СІЗО, теж мають право на виплату пенсії», – розмірковує експерт.

На його думку, на Донбасі є постійний потік контрабанди, обмін людьми між окупованою та неокупованою територією, тому є й можливість корупційно оформлювати пенсію.

Тимошенко зажадала повернути пенсії жителям ДонбасуТимошенко закликала відновити соцвиплати на Донбасі

«Ідея була така, щоб видавати пенсії лише тим, хто виїхав, і таким чином створити блокаду цієї території. Це не працює. Просто створено додаткові можливості для корупції у прикордонних регіонах з оформленням документів. Складно сказати, який вихід в даній ситуації. Або ж діяти дуже жорстко й вимагати персональної присутності при отриманні пенсій, або взагалі скасувати виплати там для всіх. Якщо говорити про приклад Косово та Сербії, то якщо країна відмовляється від виплат, то це вже певний розріз з територіями, пониження прав і часткова відмова від громадян, що теж неправильно. Проблема дійсно є, але миттєво вона не вирішиться», – пояснює Павло Кухта.

Нагадаємо, 3 квітня Апеляційний суд міста Києва визнав неправомірним рішення Кабінету міністрів України про відновлення виплат жителям окупованих територій Донецької та Луганської областей лише після повернення туди української влади.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: