Реформа освіти: як фінансуватимуть ВНЗ? Експерт

Читать на русском
Єгор Стаднийдиректор АЦ CEDOS

Скасування фінансування університетів через держзамовлення означає лише те, що буде змінено механізм розподілу цих же державних коштів, оскільки наявна система фінансування малоефективна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний, аналізуючи інформацію про те, що фінансування університетів через держзамовлення буде скасовано.

«Механізм державного замовлення ефективний лише в певних галузях. Зокрема, в тих галузях, де йдеться про сервіс і державу. Це оборона, міліція, педагоги, лікарі. В більшості галузей держзамовлення як одна з форм держфінансування не є ефективним. Його можна було б застосовувати лише в умовах планової економіки, якої у нас давно немає. Це певний нонсенс, коли Мінфін і Мінекономіки щорічно до одиниці розраховують, скільки нам потрібно різноманітних фахівців більше ніж у 100 напрямках. Відповідно, при цьому ми навіть не можемо пояснити, чому ми замовляємо 7 тисяч інженерів чи 5 тисяч філологів. Від цієї системи потрібно відходити, але це не означає, що звужується система державного фінансування», – пояснює Стадний.

За словами спеціаліста, суть не в контрактах, а в тому, що просто змінюється механізм розподілу державних коштів.

«На цей момент найбільш вірогідною альтернативою є те, що ВНЗ тепер будуть отримувати не бюджетні міста, а блочні гранти, які будуть складатися з різноманітних конфігурацій. Відповідно, згідно цих коштів, виші визначатимуть самостійно, куди їх направляти. Єдина вимога, що існує до цієї системи, – блочні гранти мусять надаватися за показниками якості освіти, а це вимагає від нас встановити і запровадити систему моніторингу якості вищої освіти, якої зараз, на жаль, немає», – вважає Єгор Стадний.

Нагадаємо, 11 березня 2015 року під час звіту «100 днів діяльності Уряду: шлях до стабілізації» міністр освіти і науки України Сергій Квіт заявив, що в рамках імплементації Закону України «Про вищу освіту» розпочався процес надання автономії вишам, зокрема, відбувається розширення академічних, фінансових та організаційних прав ВНЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: