Втративши Донецьк, Ахметов будує нову «вотчину» в Маріуполі та Запоріжжі – журналіст

Читать на русском
Після проведення місцевих виборів восени цього року Маріуполь ризикує міцно і надовго залишитися «вотчиною» «Метінвесту», вважає місцева журналістка Анна Мурликіна.

Рінат Ахметов форсує швидке проведення виборів у Маріуполі – найбільшому місті неокупованої частині Донецької області, щоб остаточно закріпити свою владу над ним.

Таку думку в авторському матеріалі для «УП. Життя» висловила журналістка місцевого інформаційного порталу 0629.com.ua Анна Мурликіна, пише «Слово і Діло».

Журналістка зазначила, що у зв'язку з тим, що днями ЦВК доручив керівникам Донецької та Луганської областей визначитися зі списком населених пунктів, в яких пройдуть місцеві вибори 25 жовтня цього року, незабаром стане відомо, чи чекають на Маріуполь нові вибори міського голови та депутатів місцевих рад.

«Для Маріуполя питання, проводити чи не проводити, вже давно стало серйозною дилемою. З одного боку, є гостра потреба громадянського суспільства в оновленні влади. З іншого – сьогодні вже абсолютно очевидно, що результати місцевих виборів обернуться для Маріуполя новою загрозою. Місто може стати повною і абсолютною колонією «Метінвесту» з повною консервацією тієї системи, яка існує зараз, без шансів на демократичні перетворення», – зазначає Мурликіна.

Ахметов пообіцяв Маріуполю чисте повітряСказано 14 червня 2013 р.Статус обіцянки: Архів

За її словами, спроби вплинути на громадську думку в місті з боку представників холдингу там не приховують. Це і будівництво дитячих майданчиків, і ремонт доріг, і облагороджування цілих мікрорайонів, і добровільно-примусове оновлення шкільних меблів за рахунок підприємств «Метінвесту».

«Такий атракціон небаченої щедрості дуже дивно спостерігати після майже безперервних заяв керівництва компанії про фінансову кризу, про «переддефолтний стан», – підкреслює журналістка, відзначаючи, що з боку виборця такий підхід сприймається як нормальний. «Конкурувати з ахметовськими мільйонами в умовах, коли наш виборець швидше політично безграмотний і сприймає підкуп як норму, на сьогоднішній день неможливо. Та й багато хто в Маріуполі не бачить нічого поганого в тому, що до влади в місті рветься «Метінвест», адже він і раніше тут все контролював», – додає вона.

Про беззастережний вплив на життя міста говорить і те, що, наприклад, у міській раді депутатів, що самостійно голосують, практично не залишилося, пише Мурликіна. «Всі питання стали ухвалюватися швидко і без обговорення. Згадується, вже перша сесія після об'єднання двох комбінатів показала рекордний результат – кілька сотень питань було проголосовано за 2 години. Недавній, дуже показовий приклад єднання депутатського корпусу – голосування за визнання Росії країною-агресором. Спочатку депутати проголосували за таке рішення, але пізніше від «Метінвесту» надійшла певна вказівка, і результати голосування, вже опубліковані на сайті міськради, були підмінені іншим рішенням, розпливчастим і ні про що», – констатує журналістка.

США допоможуть Жебрівському провести вибори й налагодити логістику на ДонеччиніСполучені Штати Америки допоможуть місцевій владі на Донбасі з облаштуванням логістичних центрів і проведенням місцевих виборів, пообіцяв посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Разом із тим, на її думку, різниця між теперішнім впливом Ахметова на місто й тим, на що він націлився в майбутньому, є. «Вперше його мета – не просто контроль над депутатським корпусом, а мерське крісло, тобто повна керованість Маріуполя. Аналогічне завдання він поставив і в Запоріжжі, де також кандидат від «Метінвесту» націлився на крісло міського голови. Дуже схоже, що, втративши Донецьк, Рінат Леонідович хоче збудувати собі нову вотчину, цього разу – із центрами в Запоріжжі або Маріуполі», – запевняє Мурликіна, і додає: немає жодних сумнівів щодо того, що якщо вибори в місті пройдуть майбутньої осені, Ринат Ахметов отримає Маріуполь у своє повне розпорядження. Адже в умовах такої потужної пропаганди шанси на те, що замість гнучкого і здатного лавірувати Хотлубея, прийде людина Ахметова, дуже великі.

Нагадаємо, днями голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський висунув ініціативу відкласти місцеві вибори в регіоні до 2017 року. Такий крок він пояснив необхідністю усунути вплив промислово-фінансових груп на громадську думку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: