Херсонському меру Миколаєнку не залишається нічого, окрім як домовлятися з місцевим Майданом – експерт

Читать на русском
Володимир Миколаєнко

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко зіткнувся з пострегіоналівською більшістю в міській раді, а також призначеннями, що стали частиною схеми з корупційного перерозподілу грошей чиновниками управлінь і департаментів у місті.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» в рамках спецпроекту «ОБРАНІ» висловив херсонський політолог Володимир Молчанов.

«Основні гасла виборчої кампанії Миколаєнка лежали далеко від потреб міста та його компетенції, але вони стали вдалою реакцією на тодішні суспільні страхи, зокрема – недопущення сепаратизму і заколотів», – розповідає експерт.

Більше того, на думку Молчанова, шанс змінити реальну ситуацію в місті у Миколаєнка частково був.

«Він не мав переривати діалог з громадськими активістами, що довгий час після завершення Майдану були потужною силою, в т. ч. для примусу корумпованих депутатів і чиновників до прийняття невигідних їм рішень. За рахунок цього він міг би забезпечити зміну нормативної бази міста: статуту, положень про департаменти і управління, а відтак – і протискати це в міській раді. А це б дало законні можливості звільняти корумпованих підлеглих за невиконання службових обов’язків. Проте міський голова пішов іншим шляхом», – говорить експерт.

За словами Молчанова, не без допомоги свого соратника Пастуха, Миколаєнко обрав варіант домовитись із більшістю про ненапад і власне комфортне життя.

«Коли цей «пакт» лише народжувався, протести громадськості було нівельовано агресивною підтримкою рішень мера і кандидатури Пастуха, зокрема, з боку партійних структур «Батьківщини». Хоча зараз, як відомо, остання закидає меру саме те, в чому рік тому підтримувала та навіть направляла», – констатує політолог.

Загалом же, оцінюючи шанси Миколаєнка на майбутніх виборах, експерт відзначив їх як невисокі.

«Насправді його результат все ще залежить від нього. Але для цього, треба, по-перше, відновити діалог з Майданом, а по-друге, переконати єдиного свого «гаманця» – Пастуха – в тому, що синиця в руці краще за її відсутність (тобто той має і кампанію профінансувати, і в тінь відійти). За таких умов переконати виборця в попередній неможливості змінити ситуацію, але в рішучості зробити це негайно з новим складом ради, буде нескладно», – аргументував свою відповідь спеціаліст.

Однак він одразу ж додав, що, зважаючи на те, що кожен із кандидатів чи осіб, які за ними стоять, в Херсоні має безліч реальних чи вдаваних скелетів у шафі, на жаль основною ознакою майбутньої виборчої кампанії буде не конкуренція конструктивних ідей та нових поглядів на життя в місті, а винятково боротьба чорного піару та замовних матеріалів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: