Міноборони придумало, як заманити в армію, не виплачуючи пільги – експерт

Читать на русском
Степан Полторак

В умовах постійної загрози ескалації конфлікту, особливо враховуючи наближення осені, Міноборони почало діяти швидко та в терміновому порядку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський, аналізуючи інформацію про те, що Генштаб ініціює короткострокові контракти з мобілізованими.

«Зараз завдання у Міноборони термінові, й потрібно підвищувати обороноздатність, реагувати на загрози, оскільки ризики вторгнення залишаються постійно. Особливо потрібно враховувати, що зараз серпень і наближається осінь, що ще в рази погіршує ситуацію. Потрібно реагувати швидко, тому й пропонують залучати на короткострокових контрактах. Це свого роду спосіб заманити на військову службу, який населенням сприймається позитивніше. Люди приймають це охочіше, ніж контракт на 5 років», – розповідає Кокошинський.

Водночас політолог Євген Жеребецький говорить про те, що міністр оборони та політичне керівництво країни мають розібратись, тому що в Міноборони, як і раніше, залишається безлад.

«Короткострокові контракти – дійсно спроба заманити на службу. Завжди було так: чим більше служиш, тим більші пільги. А зараз короткостроковий контракт – це служба півроку і людина фактично йде добровольцем. Відповідно, якщо ти доброволець, то які тоді можуть бути запити на пільги? Є лише ті пільги, які надаються автоматично на випадок смерті, поранення і втрати працездатності», – пояснює політолог.

Раніше глава МВС Арсен Аваков виступив з ідеєю якнайшвидшого переходу армії на контрактну основу, зважаючи на складнощі з мобілізацією. Пізніше в Міноборони підрахували, що контрактна армія коштуватиме Україні сто мільярдів гривень щорічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: