80% новобудов Києва стоять на незаконно захоплених землях

Читать на русском
За даними видання Forbes, левова частка новобудов у столиці України споруджуються на незаконно захоплених землях.

Левова частка новобудов, що зводяться у Києві, будуються на незаконно захоплених земельних ділянках, переважна більшість із яких – тимчасово взяті в оренду.

Такі дані з посиланням на експертне середовище наводить українська редакція Forbes, передає «Слово і Діло».

Фахівці відзначають, що більшість «проблемних» будівельних об'єктів – це саме житлові комплекси, що нині будуються у столиці. Так, у списку нелегальних забудов, складених Київською міською радою – 42 об'єкти, лише 3 з яких складають бізнес- та офісні центри.

Найбільші претензії у міської влади – до таких забудовників, як «Укогруп», «Сітігруп» і «Укрбуд», зазначає видання. Як пояснюють співрозмовники видання, найпоширеніша схема –початок будівництва на орендованій ділянці, або ж ділянці без договору оренди з подальшим зверненням до міста «легалізувати» новобудову постфактум. Нерідко забудовник самовільно змінює категорію складності об'єкту, констатують експерти.

Розщедрилися: Київрада подарувала Нацгвардії 6 довгобудів на ТроєщиніКиїврада передала 4,13 га землі з недобудованими «Дніпровськими баштами» Головному управлінню Національної гвардії України

«Історично так повелося, що земля для будівництва житлової нерухомості в оренді. Дуже рідкісний виняток, коли земля у власності. А бізнес-центри будують на землі, якою володіють», – розповів Forbes перший заступник генерального директора «К. А. Н. Девелопмент» Гліб Мурованський.

Інший експерт, директор ТОВ «БТІ Консалтинг» Віталій Бойчук зазначив, що зазвичай землю під забудову беруть в оренду на розумний термін, що дозволяє завершити будівництво і ввести його в експлуатацію. «Середній термін оренди землі в Києві – 15 років. Якщо говорити про максимальні строки – то це не більше 50 років, згідно зі ст. 19 Закону України «Про оренду землі», – уточнив Ігор Корнєв, партнер Адвокатської фірми GORO legal. Після закінчення терміну оренди сумлінний забудовник має пріоритетне право на його пролонгацію, додав секретар Київської міської Ради Олексій Резніков.

Нагадаємо, 24 липня голова КМДА Віталій Кличко заявив, що заветує рішення Київради про виділення землі на Трухановому острові в Києві, котра буцімто була відведена для спортивно-оздоровчого комплексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: