Клімкін: «нормандська четвірка» не розглядала проведення виборів на Донбасі як практичну можливість

Читать на русском
Міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін розповів, що поки що передумов для проведення виборів на Донбасі немає.
Павло КлімкінФото: telegraf.com.ua

Вибори на Донбасі провести необхідно, але передумов для проведення їх 25 жовтня цього року немає.

Про це розповів міністр зовнішніх справ України Павло Клімкін під час інтерв'ю «5 каналу», передає «Слово і Діло».

«Я був присутній під час розмови лідерів «нормандського формату», і ця ідея, в принципі, паном Олландом згадувалась як побіжна можливість, якщо всі інші передумови будуть виконані. І ніхто не обговорював цю можливість як якусь практичну можливість», – заявив Клімкін, відповідаючи на питання про те, як західні партнери України бачать ідею проведення виборів на окупованій частині Донбасу.

За словами Клімкіна, його здивував суспільний резонанс, викликаний цим висловлюванням французького президента. Підсилило ефект і те, що це висловлювання співпало в часі із внесенням змін до Конституції в частині децентралізації.

Насправді ж, на думку очільника МЗС, поки що практичної можливості проведення виборів на окупованій частині Донбасу справді немає, і західні партнери це розуміють. «Я постійно спілкуюсь із нашими французькими колегами – і з Лораном Фабіусом, і з радником французького Президента, паном Агібером. У них якраз є дуже чітке уявлення про те, що відбувається, яка послідовність кроків, яким чином працювати в рамках «нормандського формату», – запевнив міністр.

Наразі ж на окупованих територіях про жодні вибори не йдеться, вважає Клімкін. «Яким чином ми їх організуємо? Організуємо за українським законодавством, але як ми їх там забезпечимо? От ми, наприклад, навіть не знаємо, скільки там людей, скільки там виборців. Там реєстр такий виборчий зараз не ведеться. Яким чином ми будемо формувати виборчі комісії, яким чином забезпечується безпека, яким чином передвиборча компанія буде забезпечуватись? Про ЗМІ я навіть уже не кажу», – зазначив міністр.

Крім того, досі не склала своєї думки про це й ОБСЄ. «ОБСЄ взагалі не зробила жодного висновку ще, їх туди просто не пустили. Тому ОБСЄ вважає, що жодних виборів там поки що бути не може», – розповів він.

Разом з тим, голова зовнішньополітичного відомства визнав, що іншого шляху стабілізації ситуації на сході України також немає. Тому першочерговим завданням учасників переговорів має бути визначення формату й механізму, які б дозволяли гарантувати безпеку їх проведення й довіру до їх результатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: