Відірвані від реалій теоретики МВФ диктують українцям, як жити – експерт

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

НБУ живе за рецептами МВФ, слідуючи жорсткому монетаризму, який на практиці не працює не тільки в українській економіці, але й світовій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керуючий партнер компанії Capital Times, фінансовий аналітик Ерік Найман, аналізуючи інформацію про те, в Україні вперше за два роки зафіксовано дефляцію.

«Насправді, восени варто очікувати, що рівень дефляції буде вищим, тому що комунальні тарифи зростатимуть. За великим рахунком, дефляція для України – це дуже велике зло, яке говорить не тільки про те, що у людей немає грошей на купівлю товарів, а й про те, що підприємства не матимуть грошей, щоб виплачувати заробітні плати працівникам», – аналізує Ерік Найман.

Аналітик підкреслив, що саме Національний банк України своєю монетарною політикою зараз вбиває економіку.

«Нацбанк живе за рецептами МВФ, слідуючи жорсткому монетаризму, що не працює. Практика показує, що це не працює навіть у світовій економіці, а не тільки в нашій. Проводяться теоретичні дослідження, але зовсім не враховується специфіка економіки, психологічні чинники. Вони відірвані від життя, і поки ми залежимо від них, вони будуть диктувати, як нам треба жити», – розповідає фінансовий аналітик.

Підсумовуючи, він пояснив, що, з точки зору бізнесу, дефляція буде продовжуватися і бізнес не зможе піднімати ціни, тому що в людей немає доходів, але комунальні тарифи зростатимуть.

«Це грубий перерозподіл грошових потоків на користь держави», – резюмував керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман.

Останній раз дефляція в Україні спостерігалася в серпні 2013 року. Тоді ціни впали на 0,7%.

Нагадаємо, в січні індекс споживчих цін зріс на 3,1%, у лютому – на 5,3%, у березні – на 10,8%, у квітні – на 14%, у травні – на 2,2%, у червні – на 0,4%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: