В ході місцевих виборів активісти й волонтери змушені будуть продати душу партійному дияволу – експерт

Читать на русском
Євген Магдакандидат політичних наук

Офіційно виборча кампанія стартує лише 5 вересня, але вже зараз видно, що очільники обласних центрів почали працювати, ми бачимо їхні намети в Києві. Насправді, в усьому світі політичні кандитати намагаються створити собі преференції, просто в Україні вони набувають характеру нахабства.

Про це на прес-конференції на тему запуску спецпроекту «ОБРАНІ» розповів політичний експерт, автор книги «Гібридна війна: вижити і перемогти» Євген Магда, передає «Слово і Діло».

«Фактично, у нас мав би бути ще місяць відносного спокою, але саме зараз той час, коли політичні сили визначаються, як вони будуть брати участь у виборах. Для цього їм доведеться шукати активістів, волонтерів. В свою чергу, активісти досить часто будуть змушені продавати душу партійному дияволу для того, щоб отримати представницький мандат. Соціальні ліфти будуть, але кнопка від них буде винятково у політичного кандидата. В тому числі це стосується й механізму відкликання мерів», – розповідає Магда.

Звернути увагу, за словами експерта, слід на те, що в цих виборах можуть брати участь усі політичні партії, а їх більше 270.

Також, на його думку, важливим моментом є те, що вибори міських голів будуть проходити в два тури. З високою вірогідністю переможця в першому турі, наприклад, в Києві й обласних центрах не буде. Ця норма пожвавить виборчий процес.

«Будуть місця, де результати виборів стануть показовими: Київ, Одеса, Харків, Львів, Дніпропетровськ. Завдяки двом турам ці вибори стануть виборами, де свою роль зіграє таке порівняння, як «гроза авторитетів». Чому? Тому що вибори в два тури дозволяють кандадатам створювати пасьянси, коаліцію проти чинного мера. Це відчують і Кличко, і Садовий, і меншою мірою Кернес», – аналізує він.

За його словами, дуже важливим виглядає порядок денний виборів. За великим рахунком міські вибори - це пеним чином вибори кращого життя.

Підсумовуючи, політичний експерт відзначив, що тренд децентрализації накладає певний відбиток.

«Якщо сьогодні говорять, що можливі зміни до Конституції й у 2017 році пройдуть нові вибори місцевої влади, це означає, що кандидатам доведеться хоч і не п'ятирічку за два роки виконувати, але робити багато й ефективно, розставивши орієнтири у своїх виборчих програмах», – резюмував Євген Магда.

Нагадаємо, 15 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про місцеві вибори. Коаліція вела консультації до останнього, а профільний комітет, який назбирав 1548 поправок, збирався аж тричі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: