Для ДФС готують новий орган, щоб тиснути на підприємців – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Фінрозвідка може перетворитись на орган «надкортролю» та корупції, якщо буде підпорядкована Міністерству фінансів та ДФС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи інформацію про те, що Яценюк вважає за необхідне ліквідувати податкову міліцію, створивши замість неї Службу фінансових розслідувань.

«Питання в тому, кому буде підпорядкована Служба фінансових розслідувань. Якщо ця служба буде підпорядкована й надалі Державній фіскальній службі, то абсолютно нічого не зміниться. Необхідно виводити фінрозвідку не лише з підпорядкування ДФС, але й Мінфіну. Служба, що веде розслідування, не має збирати податки, інакше це буде орган, за допомогою якого ДФС тиснутиме на підприємців, щоб мати вигоду й отримувати додаткові платежі. Фактично буде органом корупції», – пояснює експерт.

На його думку, мають бути розділені функції збору інформації, передачі інформації в фінрозвідку та слідчі дії. Міру відповідальності має встановлювати суд.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що найближчим часом буде презентовано нову систему Державної фіскальної служби УкраїниСказано 17 червня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«За ДФС мають залишитися функції моніторингу та оцінки ризиків платників податків. Якщо є підстави вважати, що окремий платник податків використовує якісь схеми, збираються докази та передаються в службу, а служба проводить розслідування. В такому разі можна буде вважати, що ДФС від каральної служби переходить до сервісної служби, як це неодноразово анонсував Насіров. Проте на даний момент існує припущення, що функціонал не зміниться й, більше того, навіть люди не зміняться. Змінено поки лише назву», – повідомляє Ілля Несходовський.

Зазначимо, що 23 червня 2015 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пообіцяв, що на наступному засіданні уряду буде презентовано нову систему Державної фіскальної служби України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: