Обіцянки Квіташвілі не допомогли забезпечити чернівецьких немовлят вакцинами

Читать на русском
Цьогоріч недоотримання профілактичних вакцин для новонароджених у Чернівецькій області складає 60-70%.

У 2015 році недоотримання профілактичних вакцин для новонароджених у Чернівецькій області сягнуло 60-70%.

Про це розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької обласної державної адміністрації Марія Поліщук, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Чернівецький промінь».

Такий показник недоотримання препаратів для щеплення – найвищий за останні 5 років, стверджує чиновниця.

«Перебої з поставками вакцин відчуваємо останні чотири-п’ять років. Однак якщо попередніми роками недоотримували їх в цілому 30-40% від потреби, то наразі недоотримання складає 60-70%. Приміром, з початку літа в область надійшло лише 2 тисячі доз вакцини БЦЖ та 500 доз «Інфанриксу». Дещо краща ситуація з «Пентаксимом», бо, як засвідчили наші перевірки у лікувальних закладах районів області, він здебільшого є у наявності», – розповіла Поліщук.

За словами Поліщук, Департамент постійно звертається до МОЗу із відповідними листами, однак поки що ситуація залишається критичною.

Між тим, у Міністерстві охорони здоров'я проблему з нестачею вакцин намагаються розв'язати ось уже майже рік. Є обіцянки з цього приводу і в теперішнього міністра Олександра Квіташвілі, який ще на початку червня пообіцяв провести пілотну закупівлю вакцин через ЮНІСЕФ – з тим, аби «відточити» механізм закупівель через міжнародні організації. Пізніше він також заявив, що невдовзі 100% державних закупівель ліків будуть відбуватися через міжнародні організації.

Однак поки що ця обіцянка Квіташвілі не отримала статусу й, можливо, так і залишиться на папері, якщо сам міністр не передумає звільнятися з посади. Хто тоді відповідатиме за зрив вакцинації немовлят – питання відкрите.

Цікаво, що так само залишається в процесі ще одна обіцянка Квіташвілі – щодо того, що Україна не закуповуватиме вакцини російського виробництва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: