На поводу у Вощевського: Яценюк підтримав державну монополію на видобуток бурштину

Читать на русском
Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що хоче ввести державну монополію на видобуток бурштину

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що хоче ввести державну монополію на видобуток бурштину.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Ми хочемо ініціювати дві мети, одна з них - це державна монополія і контроль за видобутком бурштину», - заявив Яценюк.

Також прем'єр повідомив, що він звернутися до Верховної Ради з метою ввести ліцензування видобутку бурштину та зазначив, що Мінфін вже закладає плюс 1 млрд гривень від реалізації ліцензії.

Раніше з подібною ініціативою виступив віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський, який запропонував створити єдине державне підприємство з видобутку та реалізації бурштину.

Відзначимо, що з моменту відставки колишнього міністра екології Шевченка віце-прем'єр-міністр Вощевський неодноразово виступав з подібними заявами. Разом з тим, фахівці відзначають, що монополізація державою видобутку цієї корисної копалини не принесе бажаних результатів. На даний момент перед владою стоїть завдання упорядкувати й узаконити її видобуток приватними видобувачами, а не заборонити його. Депутати Верховної Ради вже навіть підтримали в першому читанні законопроект, згідно з яким в Україні буде створена спеціальна бурштинова біржа.

Нагадаємо, сьогодні вранці міністр внутрішніх справ Арсен Аваков відзвітував про успішну операцію із затримання в Рівненській області понад 2,5 тонн незаконно видобутого бурштину загальною вартістю більше 3 мільйонів доларів. Аваков також заявив про необхідність ухвалення закону, що регулює державний контроль, видобуток і збут бурштину.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: