Яценюк вимагає закону, який насправді дублює норми Кримінального кодексу – експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Всі активи чиновника, як правило, оформлені на родичів і сім'ю, і довести що-небудь практично неможливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Яценюк чекає від ВР закону для конфіскації та продажу активів корупціонерів.

«Насправді важко зрозуміти, для чого Яценюку ще один закон, коли є Кримінальний кодекс, який містить статтю, що передбачає конфіскацію майна тих, хто підпадає під якісь корупційні махінації. Це переливання з пустого в порожнє. Проблема в тому, що, як правило, все майно чиновники записують на своїх дружин, сім'ю та рідних. Довести, що це майно належить саме чиновнику, дуже складно», – розповідає Бондаренко.

На його думку, ухвалять ще один закон, згідно якого потрібно конфіскувати майно у корупціонерів, але виконувати його не будуть.

«У підсумку це буде закон, який просто підтверджуватиме й дублюватиме норму, що є в Кримінальному кодексі. Незрозуміло, для чого це Яценюку. Боротися потрібно не з корупціонерами, а з причинами. Корупція існує в усьому світі більшою чи меншою мірою. У США, Росії та Польщі корупція теж є, питання лише в її масштабах. Щоб в Україні позбутися корупції, слід для початку реформувати державну службу», – пояснює Бондаренко.

Відзначимо, що не так давно голова Київської міської державної адміністрації та за сумісництвом мер Києва Віталій Кличко порадив чиновникам звітувати про корупцію із заздалегідь написаною заявою про звільнення. За його словами, лише з Київміськдержадміністрації за корупцію було звільнено 327 чиновників різного рівня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: