Правозахисники: затверджені Кабміном правила в'їзду до Криму – як мінімум нелогічні

Читать на русском
Наявні правила в'їзду до Криму не тільки дедалі більше нагадують виїзд за кордон, але й порушують права окремих категорій людей.

Учасники правозахисних організацій оскаржили в Окружному адміністративному суді Києва затверджений Кабінетом міністрів порядок в'їзду громадян України та іноземців на територію окупованого Криму.

На думку експертів Регіонального центру з прав людини, наявні вимоги порушують права і свободи окремих категорій людей, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Постанова Кабінету міністрів, яку ми оскаржуємо, однозначно порушує свободу пересування іноземців, які на законних підставах перебувають в Україні, і як мінімум створює серйозні передумови для порушення свободи пересування громадян України», – вважає фахівець центру Сергій Заєць.

Так, на переконання правозахисників, необґрунтовані обмеження в пересуванні через кордон з Кримом застосовуються до дітей. Для в'їзду на територію півострова їм потрібен закордонний паспорт – незважаючи на те, що де-юре республіка, як і раніше, вважається частиною України.

«Фактично, Крим став закордоном для українців з дітьми, які тепер зобов'язані мати закордонний паспорт для поїздки на півострів. При цьому Україна всюди підкреслює, що Крим є її невід'ємною частиною», – зазначила глава Центру громадянської освіти «Альменада» Ольга Скрипник.

Практично закритий доступ на територію півострова і для іноземців: щоб отримати дозвіл на відвідування республіки, вони повинні пройти певну процедуру у відповідних органах української влади. Таким чином Київ значно ускладнює можливість для роботи на території Криму для іноземних журналістів та правозахисників, вважає керівник Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик. За її словами, у списку підстав для отримання спеціального дозволу для негромадян України немає такого пункту, як журналістська або правозахисна діяльність.

Клімкін обіцяє звертатися в міжнародні суди з приводу КримуСказано 8 листопада 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Єдиним можливим виходом із ситуації представники громадськості бачать ухвалення нового документа, що передбачає спрощений порядок в'їзду на територію Республіки Крим для іноземців та осіб без громадянства, а також зняття обмежень із громадян України.

Нагадаємо, минулого тижня розгорівся дипломатичний скандал навколо відвідин Криму групою французьких депутатів. Пізніше про своє бажання відвідати окупований РФ півострів заявили окремі депутати італійського та німецького парламентів. Водночас в українському МЗС нагадують: відвідування іноземцями Криму без узгодження з Києвом – це пряме порушення законодавства України.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: