Продан: проведена Яценюком податкова реформа виявилася мильною бульбашкою

Читать на русском
Народний депутат і член комітету з питань податкової політики констатує, що проведена урядом в кінці 2014 року податкова реформа не дала практично жодних результатів.

Реформа оподаткування, проведена урядом і прийнята Верховною Радою наприкінці 2014 року, насправді виявилася формальною і реальних результатів для роботи бізнесу не принесла.

Про це написала у своєму блозі на «Новом Времени» народний депутат, член комітету з питань оподаткування та митної політики Оксана Продан, передає «Слово і Діло».

«28 грудня уряд продавив пакет податкових змін. Подію було піднесено як справжню податкову революцію. Нібито все було зроблено, щоб економіка запрацювала... При цьому автори забули згадати, що податки не скоротили, а об'єднали та згрупували. Що понижуючий коефіцієнт для єдиного соціального внеску неможливо застосувати через цілий ряд нездійсненних вимог до роботодавців. Що уряд хоче знищити спрощену систему оподаткування і, незважаючи на кризу і зниження споживчого попиту, витягнути 20% з обороту підприємств», – окреслила проблему Продан.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк заявив, що уряд до 23 грудня 2014 року внесе до ВР законопроекти щодо бюджетної та податкової реформСказано 17 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

За її словами, результати різних опитувань показують, що 80% підприємців незадоволені інвестиційним кліматом в Україні, ще 49% – не бачать жодних позитивних змін.

На думку політика, постреволюційна влада виявилася зовсім не такою ліберальною, якою намагалася здаватися, і в питаннях відносин з бізнесом мало чим відрізняється від чиновників часів Януковича.

«Ліберальні на вид чиновники насправді виявилися трохи тюнінгованою версією Азарова та відданими послідовниками його податкової політики. Це одна з головних причин, чому українська економіка продовжує своє падіння (за підсумками першого кварталу – на 17%), чому в Україну не йдуть гроші, а підприємці виходять на акції протесту», – висловила свою думку депутат.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв, що після парламентських виборів 2012 року скоротить кількість податків до семиСказано 22 червня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

Продан зазначає, що для того, щоб податкова реформа дійсно запрацювала, втілювати її повинні не чиновники Мінфіну та фіскали, тому що вони – частина системи, яка відчайдушно чинить опір змінам. Крім того, час припинити підносити косметичні зміни як реальні реформи.

«Якщо ми знижуємо ставку єдиного соціального внеску, то без будь-яких умов. Якщо запускаємо електронне адміністрування ПДВ, то лише для того, щоб полегшити сплату цього податку і викорінити корупцію, а не для того, щоб наповнити Бюджет за рахунок обігових коштів підприємств. Якщо вводимо касові апарати для всіх, тоді спочатку спрощуємо адміністрування, прибираємо фірми-прокладки і створюємо умови для покупки цих апаратів, а не перекладаємо всі витрати на дрібних підприємців», – зазначає народний депутат.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, у 2015 році уряд планує затвердити нову редакцію Податкового кодексу України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: