Нацбанк хоче зберігати золотовалютні резерви в Європі

Читать на русском
Національний банк України розглядає можливості розміщення в Німеччині, Франції, Голландії, Швейцарії, Австрії, Австралії або Канаді золотовалютних резервів.
Фото: Дзеркало тижня

Національний банк України розглядає можливості розміщення в Німеччині, Франції, Голландії, Швейцарії, Австрії, Австралії або Канаді золотовалютних резервів (ЗВР).

Даний крок дозволить мінімізувати ризики, пов'язані з курсовими коливаннями, якщо розміщення відбудеться в центробанках іноземних держав, йдеться у звіті аналітичної групи Da Vinci AG, пише «Слово і Діло».

Водночас, розміщення у комерційних банках, особливо країн єврозони, може бути значно менш вигідним через невизначеність, яка зберігається навколо Греції і помірної турбулентності зони євро в цілому, відзначають аналітики.

Також Нацбанк почав активно заміщати американські долари на австралійські долари, швейцарські франки і британські фунти. За словами експертів, подібні спроби робилися і раніше, коли у полі зору Нацбанку знаходилися австралійські долари, а також валюта деяких скандинавських країн.

Аналітики пояснюють: якщо подібне заміщення відбувається з метою подальшого придбання державних цінних паперів цих країн або розміщення на депозитах, то така політика заслуговує позитивної оцінки і може свідчити про намір підвищити прибутковість своїх операцій із золотовалютними резервами.

Експерти також скептично поставилися до планів НБУ наростити ЗВР до кінця року до рівня 18 млрд дол. «Така оцінка заснована на негативних показниках зовнішньої торгівлі. У зв'язку з цим прогнозний показник міжнародних резервів становитиме 11-12,8 млрд дол», – вважають в Da Vinci AG.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: