«Центренерго»: корупціонери, рейдери і «гаражний розпродаж»

Читать на русском
За минулий рік у найбільшій енергогенеруючій компанії України «Центренерго» змінилося три керівники. Але останній – Ігор Балабанов, досі викликає багато запитань щодо свого призначення.

12 травня Кабінет міністрів України оприлюднив постанову №271 «Про проведення прозорої та конкурентної приватизації у 2015 році», згідно з якою в державному «загашнику» залишиться тільки 15 стратегічних підприємств. Решта майже 300 об'єктів, серед яких є і підприємства теплової генерації та енергетики, почнуть іти з молотка вже в цьому кварталі. Не оминула доля продажу і «Центренерго» – одну з найбільших енергогенеруючих компаній України.

Конкретні дати продажу підприємства поки невідомі. Але у Фонді державного майна вже активно шукають покупців. Проти такої швидкої продажу і передачі акцій підприємства у ФДМ активно виступає керівництво головуючого над «Центренерго» Міністерства. І зрозуміло чому – втрата контролю Міненерго над підприємством може привести до зміни топ-менеджменту. А адже там сидить «своя» людина.

Плинність на посаді

Останні роки в «Центренерго» постійно відбувалися якісь скандали. Тільки за минулий рік компанія змінила три керівника. Але не так давно, вже при новій владі, в кінці листопада 2014 року розкрився ще один корупційний нарив: керівництво енергетичного підприємства збагачувалося шляхом відкатів. Так, за один день роботи корупціонери отримали 850 тисяч гривень від двох комерційних підприємств, які таким чином намагалися отримати контракти на надання товарів і послуг для «Центренерго». Було встановлено, що один із заступників керівника Олега Жебського щомісяця через фіктивні фірми розкрадав близько 5 мільйонів бюджетних гривень. Примітно, що вже через два тижні сам Жебський теж попався на хабарі в 865 тисяч гривень за тендери.

І все це супроводжувалося дефіцитом вугілля і віяловими відключеннями світла по всій країні. Таким чином, у грудні назріло питання зміни керівництва енергопідприємства. Виконуючим обов'язки генерального директора енергогенеруючої «Центренерго» призначили донецького мільйонера Ігоря Балабанова. Але зробили це, як завжди, під покровом ночі.

Енергетика для донецьких

Відомо про Балабанова було небагато. У 2011 році «Фокус» включив його в список 200 найбагатших людей з 10 млн доларів. Серед бізнес-інтересів нинішнього керівника «Центренерго» в основному були меблеві підприємства і виробництво яхт. У 2000-і роки володів меблевою «Астою» в Ясинуватій, гіпермаркетом меблів «Марго» і рестораном «Плакуча Іва» в Донецьку. Був у Балабанова і готель «Дружба», який він спочатку по-рейдерськи захопив, а потім продав Януковичу-молодшому. Крім того, в активах у бізнесмена була лінія з виробництва пластикових вікон, кілька великих земельних ділянок у Донецьку і Святогорську, фінансові компанії ТОВ «Донфінсервіс», ТОВ «Донфінком», ТОВ «Компанія з управління активами «Фінінвест-груп», будівельна фірма «Святогірськ-Інвестбуд», ТОВ «Водно-спортивний центр «Навігатор» тощо.

Але Балабанов був пов'язаний бізнесом і з енергетичним сектором. Належне йому ТОВ «Донбассуглесбит» займалося поставками електроенергії промисловим підприємствам України, а також постачанням палива та обладнання на електростанції. Вважається, що зв'язки в цій сфері і допомогли Ігорю Балабанову потрапити в «Центренерго». Але є й ті, хто каже, що поставив Балабанова на високу посаду в держпідприємстві глава Адміністрації Президента Борис Ложкін.

Крім скандальнго готелю «Дружба», числиться за Балабановим й інші «віджимання» підприємств. Разом з донецьким віце-губернатором Борисом Адамовим у 2007 році вони здійснили рейдерське захоплення ЗАТ «Донбасстранстрой», яке займалося будівництвом і ремонтом залізниці, і АТЗТ «Агроспецмонтаж».

Кого чекаємо?

Відразу ж після призначення Ігоря Балабанова посипався шквал критики. Бізнесмена пов'язували з Рінатом Ахметовим, якому було вигідне призначення своєї людини на підприємство, яке закуповує донбаське вугілля. Не схвалили це призначення ні експерти, ні суспільство. Активісти провели навіть ряд мітингів проти Балабанова, який колись славився високим становищем серед інших донецьких рейдерів.

З чуток, крім Ложкіна сприяв призначенню Балабанова ще й давній соратник Президента, заступник голови фракції «БПП» Ігор Кононенко. Звісно, призначення проходило не без схвалення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Але найцікавіше з підприємством відбувається зараз. Адже «Центренерго» виставляють на розпродаж, і за українським звичаєм, за три копійки – восени минулого року оцінювали контрольний пакет акцій компанії в 100 млн дол., але зараз за підприємство з діркою в бюджеті таких грошей не дадуть. Хто саме відхопить собі останнє велике генеруюче підприємство – поки невідомо. Раніше вважалося, ще при Януковичі, що воно відійде слідом за ПАТ «Донбасенерго» Ігорю Гуменюку. Але аварії, борги і відсутність вугілля відлякало в результаті вже в кінці минулого року й іноземні компанії. До речі, тоді ж була і скасована угода з продажу 5% акцій підприємства.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, зараз «Центренерго» цікавляться французи та американці, але конкретних підприємств чиновниця не назвала. А якщо врахувати бажання ФДМ, Мінекономіки та Мінфіну «сплавити» майже 300 держоб'єктів якнайскоріше, шансів на покупку компанії іноземцями практично немає. Єдине – за фактом продажу «Центренерго» стане точно ясно, яким чином на посаду державного енергогенеруючого гіганта потрапив донецький мільйонер Ігор Балабанов.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: