На кінцевих власників російських компаній санкції США не діють – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Росія давно знайшла спосіб, як уникнути санкцій від США та ЄС, і проконтролювати це дуже складно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію, що США і ЄС виявляють схеми, що дозволяють російським компаніям уникати санкцій.

«З великою ймовірністю російські компанії дійсно уникають санкцій, бо для цього є всі можливості. Ідея в наступному: насправді компанія російська, але формально вона працює через компанію, яка зареєстрована в іншій країні, яка непідпадає під санкції. Відповідно та компанія може нормально працювати, а гроші отримуються через офшор. Проконтролювати це дуже складно. Наприклад, в Україні лише цього року були ухвалені зміни до законодавства, які розкривають кінцевих власників українських банків», — розповідає аналітик.

За його словами, кінцеві власники банків переховувались в Україні за компаніями, які були створені якраз для того, аби не дати можливість дізнатись, хто ж є власником насправді.

«Аналогічна ситуація і в інших країнах. ЄС має хоч і більше важелів впливу на РФ, але в даному випадку тут вихід в тому, щоб хіба що мати людину всередині, яка буде повідомляти певну інформацію. Малі операції дуже важко прослідкувати. Тобто, якщо це незначна компанія, ніхто й не помітить, але якщо це за масштабами «Газпрому», то безумовно вони не зможуть працювати через фірми-одноденки з мільярдним оборотом», — пояснює Олександр Жолудь.

Підсумовуючи він зазначив, що зазвичай російські компанії працюють не через Кіпр, бо в рамках договорів з ЄС у них є досить відкрита інформація, а зазвичай обираються країни ЄС, наприклад Швейцарія.

Як відомо, Європейська рада офіційно продовжила термін дії санкцій проти Російської Федерації до кінця 2015 року. Також, в Європейській Раді визнали, що з боку Росії діє потужна пропагандистська машина і Україна потребує допомоги для того, щоб їй протидіяти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: