Аваков обманює, коли запевняє в реальності переведення на контрактну армію – експерт

Читать на русском
В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Глава МВС Арсен Аваков не перший і не останній, хто переконуватиме в негайному переведенні військових на контракт, але контрактна армія в Україні реальна лише за умови бюджету, як у США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи повідомлення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, що армію негайно потрібно переводити на контракт.

«Не Аваков перший і не він останній починає розмови про необхідність контрактної армії. Але, по-перше, контрактна армія не є гарант професійності, по-друге, це не дасть ті позитивні результати, в яких нас переконують і по-третє – переведення на контрактну армію на даний момент взагалі неможливе. Федеративна республіка Німеччина почала переходити на повністю професійну армію лише два роки тому. Фінляндія не слабка країна і у 1939 році вистояла проти Радянського Союзу, але й досі має призивну форму комплектування. США переходили від призовної до суто професійної армії близько 20 років», - аналізує військовий.

На його погляд, якщо є бюджет такий, як у Сполучених Штатах, тоді можна ризикнути і спробувати контрактну форму, але якщо немає, а у нас таких ресурсів немає, то треба виходити з того, що є.

Власов пообіцяв запустити електронну акцизну маркуСказано 28 вересня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ще питання до Авакова: а з кого він професіоналів збирається набирати? Якщо для Авакова головне відбути пятирічку за чотири роки — то це він звісно в силах зробити. Це вже в Радянському Союзі було. До Авакова Тимошенко теж переконувала в контрактній армії, але що з того в 2008 році вийшло? Аваков, як член партійної диктатури теж може про це говорити, але він не відповідає за свої слова. В Україні має бути змішана форма комплектування ЗСУ, де може бути пропорція 50/50, або 30/70, але обовязково має бути компонент призивної», - пояснює спеціаліст.

Нагадаємо, сьогодні міністр внутрішніх справ України заявив, що буде звертатися до Президента України Петра Порошенка щодо повного переходу армії на професійну контрактну основу, хоча раніше міністр оборони Степан Полторак попереджав про неготовність України до повного переходу на контрактну армію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: