З початку року експорт українських товарів до ЄС впав на третину

Читать на русском
Падіння експорту в країни Європейського союзу за 5 місяців 2015 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, склало 36,3%, що в грошовому вираженні дорівнює $ 2,9 млрд.

Падіння експорту в країни Європейського союзу за 5 місяців 2015 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, склало 36,3%, що в грошовому вираженні дорівнює $2,9 млрд.

Про це йдеться в економічному прогнозі аналітичної групи Da Vinci AG, пише «Слово і Діло».

Як відзначають аналітики, скорочення експорту українських товарів на ринки ключових партнерів є дуже значним. Так, скорочення українського експорту до Німеччини склало 23,3%, до Польщі – 38,1%, в Нідерланди – 16,9%, в Італію – 31,8%, в Іспанію – 30,6%, в Угорщину – 51, 6%, до Болгарії – 46,8%. До слова, за підсумками 2014 року зростання експорту в ЄС продемонструвало незначне зростання в 1,5%.

За оцінками експертів, в нинішніх умовах більшості українських виробників не вдасться закріпитися на європейському ринку. Ситуацію можна змінити лише через зміну стратегічного підходу до експансії на даний ринок, спробувавши зробити ставку не на існуючий потенціал виробництва, а на створення нових майданчиків «під ЄС», кажуть аналітики.

При цьому фахівці підкреслили, що військовий конфлікт на Донбасі не є головною перешкодою в реалізації даної стратегії. Головною проблемою аналітики бачать відсутність зрушень у реформуванні податкової та дозвільної систем.

«Ми вважаємо, що нинішня стратегія, а точніше, її відсутність, може завдати непоправної шкоди економіці України», – зазначили в Da Vinci AG.

В цілому ж, за 5 місяців експорт українських товарів, порівняно з минулим роком, впав на 35,9%. У 2014 році падіння склало лише 5,1%, тобто прискорилося в 7 разів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: