Експерт: щоб привабити інвесторів, в Україні треба створити вугільну біржу

Читать на русском
На думку, експерта з питань енергетики Дмитра Марунича, ціна на вугілля в Україні має зрости, тоді вугільна галузь стане беззбитковою й привабливою для інвесторів.

Для того, щоб вуглевидобувна й теплогенеруюча галузі в Україні стали привабливими для іноземнихх інвесторів, потрібно створити вугільну біржу.

У цьому переконаний експерт, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, інформує «Слово і Діло» з посиланням на телеканал NewsOne.

«Це означає, що всі суб'єкти, які видобувають вугілля, будуть реалізовувати його всередині країни на ринковій основі, на торгах. І з високою імовірністю, зважаючи на те, що ми з експортера перетворюємося в імпортера вугілля, варто орієнтуватися на індекси імпортного вугілля», – констатував фахівець.

На думку Марунича, підвищення ціни на вугілля, що потягне за собою й новий ріст тарифів на електроенергію – неминуче. В будь-якому разі, жоден інвестор не буде вкладати кошти у заздалегідь збитковий бізнес, яким на жаль сьогодні є українська енергогенерація.

«Не розумію, хто буде купувати ці об'єкти... В поточному тарифі для теплоелектростанцій врахована ціна вугілля 1100 грн (за тонну – ред.), а реальна його собівартість суттєво вища. 1935 грн – це дані «Вугілля України». Ті тендери, які проводила компанія ДТЕК, показали ціну вугілля порядка 1600-1650 грн за тонну. На жаль, вся теплова генерація зараз працює у збиток собі. Наприклад, ДТЕК працює зі збитком по своїх теплогенеруючих станціях мінус 18%. Тобто хто ж піде в таку галузь, якщо не можна продати за нормальною ціною вугілля?» – так Марунич прокоментував наміри уряду продати іноземним інвесторам частину державних вугледобувних підприємств.

Загалом, на думку експерта, говорити про інвестиції можна буде лише і виключно за умови стабілізації ситуації в країні та завершення бойових дій на Донбасі. Доти ж продаж або здача в концесію державних шахт виглядає нереалістично, переконаний він.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: