Москаль вчив мера працювати, а на Запоріжжя чекає реінкарнація регіоналів. Дайджест обіцянок мерів

Читать на русском

17 липня український парламент ухвалив постанову, якою призначив цьогорічні місцеві вибори на неділю, 25 жовтня. Для більшості майбутніх учасників виборчих перегонів таке рішення стало лише правовою формальністю, адже реальна підготовка ведеться вже давно. До того ж не лише потенційними кандидатами, які хочуть сісти в крісло мера, але й тими, хто встиг його облюбувати за останній час.

Для прикладу, нещодавно з'явилась цікава інформація з Рівного, де за даними місцевих журналістів, міський голова Володимир Хомко уже створив і запустив роботу власного «тіньвого» виборчого штабу. До останнього, як повідомляло в тому числі і «Слово і Діло», увійшли заступник мера Руслан Шевчук, що відповідатиме за стратегічне кураторство всією виборчою кампанією, начальник інформаційно-аналітичного відділу виконавчого комітету Рівненської міської ради Олесь Лопачук ( інформаційне забезпечення мерської кампанії), а також особистий юрист мера Тарас Максименко. Фігурують у даному списку й інші не менш відомі у Рівному особистості, на яких, вочевидь, і буде робити ставку задля власної перемоги Володимир Хомко.

У Херсоні ж депутат від «Блоку Петра Порошенка» вирішив не підігрівати інтригу та оголосив цього тижня прізвище кандидата, якого президентська партія буде підтримувати у боротьбі за крісло мера. Ним став народний депутат України і екс-радник губернатора Андрія Путілова – Андрій Горєєв. Перед роботою помічником нардепа він займався юридичною практикою у низці приватних херсонських організацій, серед яких ВАТ «Завод «Дельта», ТОВ «Механічний завод», ТОВ «Логістиктранссервіс» та інші.

Про негласне погодження від президентської Адміністрації і, вочевидь, партії на висунення одним з кандидатів в мери (Олександра Радуцького) писали нещодавно й черкаські ЗМІ.

А от на кого чекає повернення «старої політичної гвардії», так це на Запоріжжя. Після оголошення завершення політичної кар'єри, про власну політичну реанімацію заговорив головний конкурент Олександра Сіна на місцевих виборах 2010-го року – Володимир Кальцев. За його словами, на місцеві вибори він зібрався з новою політичною партією, що буде мати назву «Наш край». Остання, як зазначається у зверненні, створена як стартовий майданчик для об'єднання з метою захисту інтересів жителів Запорізького краю, збереження і розвитку його промислового, аграрного, культурного і економічного потенціалу.

Кальцев наразі не єдиний, хто спалахнув значною інформаційною активністю в Запоріжжі протягом останнього часу. Не меншу активність з очевидною проекцію на місцеві вибори і мерське крісло веде головний інженер «Запоріжсталі» (належить Рінату Ахметову) Володимир Буряк. Він розгорнув активну соціально-медичну програму з допомоги лікарським закладам міста новим медичним обладнанням та навіть зусиллями працівників власного підприємства проводить ремонтні роботи каналізаційних систем міста.

Проте чи не найбільш комічною ситуацією за участю мера власного обласного центру за останні 7 днів відзначилось Заркапаття. Минулої суботи в Ужгороді пройшов загальноміський суботник, організатором якого виступив новопризначений губернатор області Геннадій Москаль. Участь у ньому взяли працівники обласної адміністрації та міської ради. Проте, за словами місцевих ЗМІ та очевидців, сам міський голова Віктор Погорєлов спочатку весь час був осторонь робочого процесу та просто ходив поміж людьми. І лише після того, коли Геннадій Москаль особисто вручив Погорєлову рукавички та відправив прибирати ділянку біля мосту, міський голова включився в роботу по справжньому.

Вочевидь, саме це і завадило Погорєлову відзначитись новими публічними зобов'язаннями або деклараціями перед ужгородцями. Чого не скажеш про міського голову Луцька Миколу Романюка. Він встиг у власному місті прийняти і прем'єра разом з міністром внутрішніх справ, що презентували початок формування нової поліції, а також відзначитись найбільшою кількістю нових обіцянок за останній тиждень. Серед них – зобов'язання відкрити відділення центру надання адміністративних послуг у Жидичині, облаштувати місця для торгівлі квітами, побудувати Будинок культури у селі Кульчин. Крім того мер Луцька дав слово вирішити питання централізованого вивезення побутових відходів для мешканців Жидичина.

На одну обіцянку менше за останні 7 днів дав міський голова Полтави Олександр Мамай. Він, як раніше, продовжує опікуватися питаннями житлово-комунального господарства міста, а тому пообіцяв жителям здійснити капітальний ремонт вулиці Новий Базар, вул. Рози Люксембург та до вересня відремонтувати дворові проїзди у всіх мікрорайонах Полтави.

Головним же аутсайдером мерського рейтингу виконаних обіцянок цього тижня став в.о. міського голови Вінниці Сергій Моргунов. Йому вдається набагато гірше виконувати власні публічні зобов'язання аніж його попереднику Володимиру Гройсману. Зокрема, як стало відомо активістам «Слова і Діла», Моргунову так і не вдалося реалізувати свою обіцянку щодо відкриття трьох додаткових груп у вже існуючих дитячих садках міста, а обіцяний початок робіт зі створення скверу «Ліверпуль», що поблизу Макдональдса, досі не ведеться. Серед причин останнього, як повідомили у Вінницькій міській раді, відсутність коштів у бюджеті поточного року.

Загалом же, за підсумками останніх 7 днів, міськими головами було виголошено 22 нові обіцянки. Ще 3 були зафіксовані активістами «Слова і Діла» як такі, що виконані, а 4 попередні декларації мерів отримали статус невиконаних.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: