Порошенко триматиме Шокіна на посаді генпрокурора щонайменше до кінця року – експерт

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Сакварелідзе може стати генеральним прокурором – але лише за умови перезавантаження системи в самій Генпрокуратурі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, аналізуючи інформацію про те, що генпрокурор Віктор Шокін прийняв відставку свого заступника Гузиря й призначив на його місце Юрія Севрука.

«Для нинішньої Генпрокуратури найбільш підходящий кандидат на посаду Генпрокурора – сам Шокін. Президент буде тримати в старій системі Генпрокуратурі саме Шокіна, бо мають пройти обіцяні конкурси, розслідування, звільнення, щоб його замінив Сакварелідзе, наприклад. Бо Сакварелідзе – це вже нова Генпрокуратура. Як мінімум ще до кінця року генпрокурором буде Шокін в ході цієї реформи. До того ж, змінити чотирьох генпрокурорів за такий короткий час – це вже занадто. А те, що звільнили Гузиря, то вже абсурдно було усвідомлювати, що він залишається на посаді при тих обвинуваченнях (які проти нього висуває громадськість – ред.). Звільнення було під тиском, але по-іншому стара система ламатися не буде», – вважає Голобуцький.

Політолог поділився міркуваннями відносно того, що гепрокурор прийняв відставку свого заступника Гузира і призначив на його місце Юрія Севрука.

Водночас, глава корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко говорить, що Сакварелідзе й сам заявляв, що він не претендує на високі посади в Генпрокуратурі.

«З іншого боку, Шокін безумовно будує вертикаль під себе. Він призначає старих перевірених людей, тому що непередбачувані грузини його на цій посаді не влаштують. Тому знайдено таке рішення. Вже неможливо було Гузирю далі залишатися на цій посаді. За таких обставин, коли є такі звинувачення, будь-який посадовець має подати у відставку», – аналізує політолог.

Раніше Антикорупційний комітет Верховної Ради зажадав від генерального прокурора України Віктора Шокіна звільнити заступників Володимира Гузиря та Юрія Столярчука.

Нагадаємо, як зазначив голова Одеської обласної державної адміністрації Михеіл Саакашвілі, заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе не претендує на посаду генерального прокурора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: