Вибори у Чернігові поставили крапку на політичному проекті «Укроп» – експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Різниці між тактикою команди Сергія Березенка та Геннадія Корбана немає – це скуповування голосів, просто Березенко діяв за схемами Черновецького, які були відпрацьовані ще в Києві.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи попередні результати виборів у 205 окрузі в Чернігові.

«При такій низькій явці результат виборів у Чернігові очікуваний. На відміну від Корбана, який намагався заробити максимальний електорат впровадивши роздачу продуктових пакетів, Березенко працював по схемі Черновецького, в якій орієнтувався на соціально-незахищених верств населення. Це люди родом з СРСР, які звикли сприймати вибори, як обовязок, а не право, вони і власне ходять на вибори, тому тактика Березенка була адекватнішою. Хоча суттєвої різниці між тактикою Корбана та Березенком практично немає. Це скуповування голосів, просто у випадку Березенка це мережевий маркетинг: старше покоління приводить з собою родичів», – аналізує експерт.

Він також відзначив, що Корбан, швидше за все, буде оскаржувати результати. Якщо проаналізувати заяви штабу про те, що результати кардинально відрізняються від соцопитування на замовлення штабу Корбана, який би мав бути перший, то після таких заяв мають бути дії. Проте, зважаючи на реальний розрив, який досить великий, це не дає серйозних підстав для суперечок і вказує на безперспективність позовів.

«У цивілізовоній країні було б зроблено все, щоб результати даних виборів не були визнані. Але ставки дуже високі як для Президента, так і для Коломойського. Фактично, ці вибори ставлять крапку на політичному проекті «Укроп», які, ймовірно, підуть ще і на місцеві вибори, але далі вони не протягнуть. Водночас, значно посилено позиції Порошенка та партії «Солідарність», – вважає Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, вчора у Чернігівській області в 205 окрузі пройшли довибори до Верховної Ради України. За попередніми даними ЦВК, у Березенка 35,85% голосів, у Корбана – 14,89%

Спостерігачі громадянської мережі «ОПОРА» зафіксували 52 порушення різного характеру на окрузі, але грубих порушень не було зафіксовано.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: