Боротися з контрабандою потрібно не на Одеській митниці, а в Кабміні – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Подолати системну контрабанду в Україні на рівні введення змін для однієї окремої митниці – неможливо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, аналізуючи інформацію, що Державна фіскальна служба запланувала протягом 100 днів перемогти контрабанду на Одеській митниці.

«Контрабанда буде завжди і перемогти її не можна. І якщо мова йде про те, щоб контрабанди не було взагалі, то такого не зробить жоден уряд, але можна знизити її рівень до прийнятного, тобто перетворити контрабанду хоча б не в системне явище. Щоб подолати контрабанду треба міняти систему зовнішньо-економічних звязків України. Чи здатна на це окрема митниця, а саме – Одеська? Ні, малоймовірно. Просто це треба вирішувати не на рівні однієї митниці окремої області, хай навіть і головної митниці», – розповідає експерт.

За його словами, ця олігархічна модель з'явилась за часів таких постатей як Лазоренко, Медведчук, а нинішній уряд цю модель тільки закріпив. Саме в тей момент виникла нинішня економічна модель і ніхто з президентів досі її не змінив. «Контрабанда – один з елементів цієї моделі, тому не можна змінити щось одне без зміни тієї основи, яка породжує ті ж контрабандні потоки. Хтось просто вирішив зробити собі імя на боротьбі з контрабандою», – вважає спеціаліст.

«Якщо говорити про дійсну зміну системи, то для оформленння митного багажу є один шлях змін – прозорість і мінімізація ролі держави в цьому. Доки в Україні буде існувати система квотування експорту й імпорту, доти буде контрабанда. Квотування завезення нафти, квотування вивезення зерна, газу – на цих речах робиться основна контрабанда. Системна контрабанда робиться на ліцензіях і квотах. На рівні митниці це питання не вирішиться, навіть якщо у Саакашвілі (губернатор Одещини) дійсно є серйозні наміри», – пояснює Буздуган.

Підсумовуючи, він зазначив, що головна контрабанда робиться не на українському кордоні, а у Києві – в Кабінеті міністрів. «Саакашвілі може посадити, піймати, звільнити когось, зробити собі імя, але знищити системну контрабанду – не його рівень, навіть попри добрі мотиви», – резюмував експерт.

Зазначимо, що раніше Петро Порошенко повідомив, що за його дорученням на південному кордоні буде створено новий митний термінал і новий прозорий офіс якісних некорупційних послуг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: