Порошенко хоче повернути українські традиції в ЗСУ, але вводить звання польської армії – експерт

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Змінити деякі звання у Збройних силах України потрібно, але за основу слід брати дійсно національні традиції і звертатись до козацтва, а не до польських назв.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник аеромобільних військ ЗСУ, полковник запасу, учасник бойових дій Іван Якубець, аналізуючи повідомлення про те, що українська армія отримає нові звання, такі як «хорунжий» і «бригадний генерал».

«Насправді подібні пропозиції були ще на початку 2000 років, і вже навіть є напрацьоване юридичне поле. Однак, ця ідея тоді була «законсервована». Зараз це рішення дуже правильне і зміна військових звань потрібна. Наприклад, розглянемо звання «полковник». Не зрозуміло, чи полковник в штабі собі заслужив це звання, чи командир бригади вибігав, командуючи військом, дане звання. Сьогодні дуже важливо розуміти, хто насправді є полковником», – розповідає Якубець.

Він також зазначив, що у самому середовищі між воєнними, для того, щоб зрозуміти хто й за що отримав «полковника», треба додати перелік запитань: що робив, де служив і скільки – щоби зрозуміти його рівень готовності до певних завдань.

Порошенко обіцяє озброювати армію сучасною технікоюГлава держави обіцяє, що пріоритетами будуть українські розробки в галузі приладів нічного бачення, систем управління артилерійським вогнем, систем комунікації та дронів.

«Звання «бригадний генерал» конкретизує, що це звання можна отримати тільки на службі в бригаді. Це суттєва різниця, бо у нас зараз майже всі «полковники». Щодо «хорунжого», то замінювати слід не лише молодшого, але й старшого лейтенанта. Однак, якщо є мета переходу до українських традицій, то «хорунжий» – це звання польської армії. В цілому, дійсно слід змінювати деякі військові звання, але відійти від тієї системи ЗСУ, яка є – неможливо. Вона напрацьована досвідом тисячоліть і, в принципі, всі армії схожі одна на одну. Всі армії розділяються на види ЗСУ, роди військ, силове, технічне забезпечення, корпуси, бригади, батальйони, роти. Армія по-іншому будуватись не може і не варто вигадувату тут нічого нового», – аналізує Іван Якубець.

Зазначимо, що напередодні волонтери показали Президенту Петру Порошенку зразки нової форми для різних підрозділів ЗСУ, розроблені за стандартами НАТО. Крім того, вони запропонували змінити знаки відмінностей на погонах: п'ятикутну радянську зірку повинна змінити чотирикінцева зірка, яка за формою нагадує хрест.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: