Дніпропетровськ, Одеса і Харків – форпости старої влади

Читать на русском
У передвиборчих чварах українські політики забувають про важливість ситуації в ключових регіонах держави, які тим чи іншим чином впливають на політичну ситуацію в Україні в цілому.
ДніпропетровськФото: УНІАН

У передвиборчих чварах українські політики забувають про важливість ситуації в ключових регіонах держави, які тим чи іншим чином впливають на політичну ситуацію в Україні в цілому.

Такими регіонами зараз вважаються Дніпропетровськ, Одеса і Харків, ідеться у доповіді Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), пише «Слово і Діло».

Попри те, що в усіх трьох містах активно проявили себе волонтерські організації та громадські об’єднання, при владі надалі залишаються старі кадри часів Януковича, які знають систему та контролюють ситуацію в регіонах.

Дніпропетровськ без господаря: хто насправді керує мільйонним містом?Сьогодні Дніпропетровськ фактично знаходиться в підвішеному стані: мера як такого в місті немає, а всі рішення приймаються міською радою, де головують депутати «Опозиційного блоку».

Зокрема, заступниками голови Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка залишилися працювати колишні функціонери з часів Віктора Януковича Олег Кужман та Айна Тимчук, яка відповідала за організацію виборчих кампаній. Від команди Президента на посаду мера Дніпропетровська може бути висунута кандидатура народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Івана Куліченка, який з 2000 по 2014 роки обіймав цю посаду. Цікавим є той факт, що народний депутат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул заявив, що не збирається висувати свою кандидатуру на посаду мера, оскільки буде підтримувати Івана Куліченка.

Кандидатуру від Ігоря Коломойського наразі не визначено. Найімовірнішими кандидатами є Святослав Олійник або Борис Філатов. Раніше команда Коломойського вела переговори з першим заступником мера Анатолієм Крупським щодо його участі в кампанії, однак, за даними місцевих ЗМІ, згоди не було досягнуто. Таким чином, у Дніпропетровську є єдиний кандидат від БПП та ОП – Іван Куліченко, якому буде протистояти поки що не визначений кандидат від Ігоря Коломойського.

Проблемним для Петра Порошенка і його блоку лишається Одеський регіон, навіть незважаючи на призначення губернатором Саакашвілі. Чинний мер Одеси, екс-регіонал Геннадій Труханов по різним опитуванням випереджає головних претендентів – Едуарда Гурвіца, Сергія Ківалова та інших. Важливим фактом є те,що Геннадій Труханов має бізнесові зв’язки із групою «Приват» Ігоря Коломойського. Тому не виключено, що на майбутніх виборах дніпропетровський олігарх буде підтримувати і надалі Геннадія Труханова, тоді як решта політичних гравців не має достатньо впливових регіональних фігур.

Останнім форпостом старої влади, по суті, досі лишається Харків. Там і сьогодні активні такі одіозні персонажі, як Геннадій Кернес і Михайло Добкін. Кернес має в підпорядкуванні апарати Харківської міської ради та районних адміністрації, міцну депутатську більшість в міській рад, а також найбільш рейтингові місцеві ЗМІ. Він також активно підтримує свій імідж політика, який страждає від політичних репресій, чому сприяє піар правоохороців навколо порушення щодо Кернеса кримінальних справ.

Місцеві ЗМІ найбільш ймовірним конкурентом для Кернеса називають Арсена Авакова. Але глава МВС навряд чи має бажання залишати міністерську посаду та повертатися в регіон. Він може делегувати на вибори своїх представників на вибори, зокрема, нардепа Антона Геращенка, депутата Харківської облради Івана Варченка та колишнього керівника Харківської обласної міліції Ігоря Репешка.

У свою чергу, компромісним рішенням як для влади, так і для опозиції могло б стати висування екс-мера Харкова Володимира Шумілкіна, який користується певним авторитетом серед городян.

Таким чином в Одесі та Харкові існує висока ймовірність політичного реваншу представників «Опозиційного блоку». Натомість, у Дніпропетровську спостерігається об’єднання зусиль БПП та «Опозиційного блоку» у боротьбі проти Ігоря Коломойського, резюмує Міжнародний центр перспективних досліджень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: