Експерт про районні ради Києва: за контроль влади треба платити

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Депутати Київради намагаються зекономити 37 мільйонів у той час, як з 20-мільярдоного бюджету столиці ледь не половину розкрадено.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт в галузі місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи, що відновлення десяти районних рад у Києві коштуватиме 37 мільйонів гривень на рік, що вдесятеро менше фінансування столичних адміністрацій.

«Завдання будь-якого бюрократа — знищити представницький орган. Тому завжди виникають дуже прості фрази — це коштує дорого, а депутати нічого не роблять. В диктатурі, наприклад, взагалі не буває представницьких органів, але демократія коштує дорого. Іншого шляху для того, щоб можно було організувати суспільство, де люди не винищують одне одного, ніж органи представництва - немає», - розмірковує есперт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє здійснити децентралізацію владиСказано 18 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його переконання, відповідно до законопроекту, райдержадміністрацій в принципі не буде, а будуть виконкоми. Державна адміністрація залишиться одна – і тільки центральна київська.

«З точки зору грошей, то якщо взяти бюджет міста Києва, який становить близько 20 мільярдів, цифру в 37 мільйонів взагалі не можна ставити в порівняння. Ліквідація міської київської ради зекономить грошей на 400 мільйонів, але при цьому з 20 мільярдів украдуть половину. Це реальні речі. Призначення районної ради – це насамперед контроль за бюрократами, тому це потрібнно. Ну а контроль коштує дорого», – аналізує спеціаліст.

Нагадаємо, що минулого року прем’єр-міністр повідомив, що в Україні буде проведено децентралізацію влади. На місця буде переданий найширший обсяг повноважень і грошових ресурсів. Зазначимо, що в червні на одному з центральних телеканалів Арсеній Яценюк заявив, що децентралізація влади вже привела до зростання доходів місцевих бюджетів на 37%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: