На 205 окрузі можуть оголосити перевибори – експерт

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Розквіт «гречаного підкупу» виборців в Україні був за часів президентства Леоніда Кучми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, аналізуючи виборчу компанію в Чернігові та ймовірніть скасування результатів виборів на 205 окрузі.

«Вибори навряд чи скасують, ймовірно можуть оголосити перевибори, оскільки якщо скасувати повністю, тоді треба врахувати, як ці результати переглянути. За такою логікою слід скасовувати вибори по всій Україні, і як тоді буде працювати політична система? Є форма не затвердження результатів виборів і визнання їх незаконними. Ця різниця: не скасовувати, а провести перевибори є вагомою», – аналізує політолог.

На його думку, методи «гречка взамін на голос» почалися ще за часів Кучми, щоб зберегти свою владу за будь-яку ціну і другому президенту України це певним чином тоді вдалося.

«Всі попередні чотири президенти нічого не робили для виборчої системи і найважча, в деякому сенсі, політична доля дісталася, як би там не було, саме Порошенку, який мусить в умовах війни намагатись реалізовувати іншу систему. Проблема не в політиках у владі, а у тому, як ми їх обираємо. Наприклад, у Ізраїлі чотири виборчі дільниці: починаючи від найбагатшого району, середній клас, бідний і Арабський квартал. Скрізь були ідентичні підходи до виборців. Депутат має бути доступний, звітувати за свої дії та знати, що він може понести певні наслідки відповідальності за погану роботу», – розповідає Віктор Каспрук.

Нагадаємо, що на окрузі №205 в Чернігові нещодавно виник новий скандал після того, як люди Геннадія Корбана заблокували автомобіль, в якому, за їхніми словами, були докази підкупу виборців главою Державного управління справами Сергієм Березенком.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: