МВФ може зажадати кадрових змін в уряді й Нацбанку – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Підтримка України за будь-яких умов — політичне рішення Европи та МВФ, але якщо влада буде зовсім неефективною – будуть і нові вимоги МВФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи переговори України з МВФ та отримання нею другого траншу кредиту в розмірі 1,7 млрд долл.

«З великою ймовірністю Україна отримає черговий транш від МВФ, оскільки підтримка України зараз з боку цивілізованого світу ведеться не так за фінансовими чи економічними результатами, скільки на політичному рівні. Україна зараз, як фортеця, яка зупиняє війну, щоб вона не рухалась далі в Європу, й цивілізований світ прийняв рішення підтримувати цю фортецю. Це краще, ніж мати війну на своїй території», - розмірковує експерт.

На його переконання, Україну в будь-якому випадку будуть підтримувати, але якщо влада буде показувати себе неефективною, то крім економічних чи фінансових умов можуть висунути й кадрові умови відносно уряду й Нацбанку.

«Зараз найбільше транш залежить від реструктуризації з питань частини держборгу й в залежності від результатів буде прийматись рішення. Однак навіть якщо й не буде домовленостей остаточних, підтримка України – це вже політичне рішення», - пояснює Новак.

Як відомо, засідання ради директорів МВФ заплановане на 31 липня, від його результатів залежить можливість отримання Україною наступного траншу фінансової допомоги в розмірі 1,7 мільярда доларів.

2 червня 2015 року міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна встигне провести переговори з Міжнародним валютним фондом щодо першого перегляду програми до отримання другого траншу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: