Шокін атакує та захищається

Читать на русском
Останній хрестовий похід. Так називають обізнані спостерігачі чергові гучні заяви та різкі кроки генпрокурора України Віктора Шокіна. Дивним чином «стара гвардія» ГПУ на чолі з генпрокурором активізується одночасно з рішучими діями «гвардії молодої», яку уособлює заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе.
Фото АР

Останній хрестовий похід. Так називають обізнані спостерігачі чергові гучні заяви та різкі кроки генпрокурора України Віктора Шокіна. Дивним чином «стара гвардія» ГПУ на чолі з генпрокурором активізується одночасно з рішучими діями «гвардії молодої», яку уособлює заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе.

Прокуратура оцінить оцінювання знань

На цей раз каральний меч прокуратура занесла над Міністерством освіти та науки. Про спецоперацію із затриманнями чиновників заявив особисто генеральний прокурор України Віктор Шокін. Серйозні претензії у ГПУ є до керівників Центру оцінювання якості знань (це ті, хто організовує та проводить зовнішнє незалежне оцінювання, тобто шкільні тести). Генпрокурор був скупий на інформацію і повідомив лише наступне: «Є всі підстави вважати, що керівництво цього Центру зловживало своїм службовим становищем і вчинило низку тяжких злочинів».

За неофіційними даними, директор цього самого центру Ігор Лікарчук кілька днів тому нібито скаржився, що до нього зверталися якісь чиновники з проханням «накинути пару балів» якимось дітям. Ось і незрозуміло поки: чи то екзаменаторів хочуть покарати за те, що вони таки «накинули» бали, чи то за те, що відмовили. Ті ж неофіційні джерела, втім, вказують, що обшуки у пана Лікарчука проводять у зв'язку із «втручанням до вступної бази».

Вельми складний характер пана Лікарчука добре відомий в МОНі і за його межами, тож не виключено, що він міг комусь сильно насолити. До початку навчального року залишилося зовсім недовго – прокуратурі варто було б максимально швидко прояснити всі питання, щоб не ставити під загрозу долю майбутніх випускників.

Розправи почалися?

Ще одна гучна заява генпрокурора: він вніс до ВР подання про зняття депутатської недоторканності з чергового народного депутата. Головний законник країни окремо підкреслив: йдеться про члена правлячої коаліції. Нібито це має всім довести, що в діях прокуратури немає жодної політики, адже вони замахнулися на депутата з більшості. Але політика тут, мабуть, все ж таки є: на заяву Шокіна відразу ж відгукнувся лідер «Радикальної партії» (і глава відповідної фракції парламенту) Олег Ляшко, який повідомив, що йдеться про його заступника Андрія Лозового.

Щоправда, ані Шокін, ані Ляшко нічого не сказали про суть цього подання. Олег Ляшко пояснив прокурорський запит до ВР розправою над тими депутатами більшості, які не підтримали «особливий статус Донбасу», і нібито особисто Петро Порошенко погрожував Ляшку такими поданнями на тих депутатів, які за це не голосували (а не проголосувала вся фракція «радикалів» і ще багато членів коаліції). Примітно, що саме Лозовий збирає підписи за відставку Віктора Шокіна з посади генпрокурора.

Сам народний депутат Андрій Лозовий у коментарі порталу tsn.ua назвав справу сфабрикованою нібито за фактом побиття ним селищного голови Коцюбинського (що під Києвом). Зокрема, він заявив: «Хоча селищний голова Коцюбинського безумовно заслужив, щоб його побили. Цей покидьок роздає направо і наліво землю забудовникам. Коцюбинське – це будівництва. А для п'ятьох учасників АТО легендарної 72-ї бригади, які були рік на фронті без зарплати, землі немає».

Лозовий обурений вибірковістю прокуратури в тому, яких депутатів і за що карати: «У Верховній Раді сидять стовпи режиму Януковича – Льовочкін, Бойко, Бакулін. На них жодних подянь немає. Але є подання вже на мене. І готують подання на Ігоря Мосійчука, Дмитра Лінька, В'ячеслава Константиновського, Семена Семенченка, Андрія Денисенка». Подібне ж обурення висловив у своєму акаунті на Фейсбуці народний депутат Борис Філатов, припустивши можливе створення найближчим часом «широкої коаліції» вірних Президенту сил у парламенті з «Опозиційним блоком», за бортом якої опиняться патріоти.

Черговий улов Сакварелідзе: прокурор-наркоторговець

Тим часом команда заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе спільно зі співробітниками СБУ затримала працівника прокуратура Київської області на гарячому при спробі збути партію наркотиків. Що ж, яскраве продовження історії двотижневої давності, коли за підозрою в корупції були затримані перший заступник глави слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін та заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць. До речі, напередодні колега і соратник Сакварелідзе – заступник генпрокурора Віталій Касько – повідомив про те, що в одного із затриманих при обшуку будинку виявили кокаїн. Він не уточнив, у кого саме, але тепер можна робити припущення.

Саме після затримання високопоставлених співробітників прокуратури людьми Сакварелідзе проти них блискавично порушили кримінальні справи. Стара система хотіла таким чином дати по руках реформаторам, впевнені спостерігачі. У справу довелося втрутитися особисто Президенту: він посадив за круглий стіл Віктора Шокіна та його заступника Давида Сакварелідзе, заявивши після зустрічі, що цінує кожного з них. Тільки після цього справи проти борців з корупцією в органах прокуратури закрили. Прецедент, звичайно, вселяє побоювання: те, як справи були порушені, а потім після втручання Петра Порошенка закриті, ніяк не могло б відбутися в правовій державі.

Хто хоче вбити Шокіна?

Схоже, спільне чаювання у Президента не знизило градус протистояння між двома групами в прокуратурі України. Після того, до речі, Давиду Сакварелідзе довелося заявити, що він не збирається ставати генпрокурором, однак за свідченням близьких до оточення Шокіна людей, Віктор Миколайович якраз в цьому бажанні і підозрює нав'язаного йому в заступники грузина-реформатора. І це б нікого не здивувало, адже очолив же Одеську область колишній президент Грузії, тамтешню міліцію – колишній заступник профільного міністра з Грузії, а не сьогодні-завтра новостворену поліцію очолить грузинка Ека Згуладзе.

Віктор Шокін пішов ва-банк і зробив дуже серйозну заяву: «У мене є обґрунтовані підстави вважати, що стосовно мене готуються різного роду провокації, в тому числі і з моїм здоров'ям... У мене є обґрунтовані підстави вважати, що мене хочуть знищити фізично». Жодних натяків на те, хто ж зацікавлений в його вбивстві, генпрокурор не зробив, але навряд чи він підозрює в такому бажанні депутатів, яких ГПУ хоче позбавити недоторканності або ж якихось кримінальників.

Мішенню такої відчайдушної заяви можуть бути тільки прямі конкуренти, а кінцевою метою – вуха Президента. Така серйозна заява не може залишатися без відповіді: мало того, що цим тепер зобов'язані будуть зайнятися спецслужби, свої висновки повинен буде зробити і Президент. Висновки будуть, скоріш за все, кадровими. Але от на чию користь? Вірного, але вже занадто несучасного генпрокурора, на якого, до того ж, ополчилася не одна фракція більшості? Коаліція в її нинішньому складі цілком могла би підтримати призначення генеральним прокурором Давида Сакварелідзе. Але якщо все-таки відбудеться «ширка» (широка коаліція з «Опозиційним блоком»), то можуть полетіти голови якраз тих, хто намагався стару систему зламати.

Борис Бобров, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: