Зникле досьє Януковича в Інтерполі не стане на заваді заочному засудженню – експерт

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Якби була політична воля, то прокурори по-іншому просували би розслідування справ Януковича.

Про це «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи інформацію про те, що з бази розшуку Інтерполу зникло досьє колишнього президента України Віктора Януковича.

«Це тимчасова дія. Буде зібрано комісію Інтерполу, й тоді буде вирішуватись, закривати файл Януковича чи ні. Крім того, що важливо, насправді, відповідно до кримінально-процесуального кодексу України, навпаки, слідчий-прокурор має довести суду, що підозрюваний перебуває саме у міжнародному розшуку. Саме за таких умов може відбутися розгляд справи про заочне засудження», – розповідає експерт.

За його словами, в кримінально-процесуальному кодексі є спеціальний розділ із заочного засудження, і, як не дивно, він виписаний досить нормально. Єдине, що не має жодної прокурорської, слідчої та судової практики, але це питання часу.

«Все залежить від політичної волі керівництва держави. Ця справа, напевно, комусь не дуже потрібна. Якби була політична воля, то прокурори сильніше просували би розслідування, бо там не так багато чого розслідувати, щоб направити до суду першу справу. Це ж може бути будь-яка справа: або щодо викрадення коштів, або щодо розгону студентського Майдану. Але кожен з тих, хто перебуває при владі, зважує на своїх власних терезах: потрібно йому це чи ні», – аналізує спеціаліст.

Міністр МВС Арсен Аваков одним із перших обіцяв покарати осіб, винних у побитті демонстрантів 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності, однак не дотримав свого слова.

Нагадаємо, з 12 січня 2015 року Янукович перебуває в розшуку Інтерполу за звинуваченням у незаконному заволодінні майном і розкраданнях (запит України від березня 2014 року щодо винесення Януковичу підозри у зловживанні владою та масових вбивствах було відхилено як політичний). 18 червня 2015 року Янукович офіційно позбувся звання президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: