Боротьба з російсько-путінським тероризмом точиться не лише на полях Донбасу – експерт

Читать на русском
Микола Голомша

Сьогодні у Північно-Кавказькому окружному військовому суді (Ростов-на-Дону) розпочався суд над громадянином України, росіянином за походженням, українським режисером міжнародного масштабу Олегом Сенцовим, незаконно затриманим у Криму спецслужбами у травні минулого року та звинуваченим у підготовці терористичного акту.

В ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» Заслужений юрист України, екс-перший заступник генпрокурора (2014) Микола Голомша проаналізував судовий процес над українським режисером Олегом Сенцовим.

«Вибір місця судилища над громадянином України не випадковий – у Москві (раніше режисера утримували у СІЗО «Лефортово») до цього процесу було б прикуто значно більше уваги. Він би висвітлювався переважною більшістю іноземних ЗМІ. В Ростові ж особливий прикордонний режим, туди не кожного допустять. І хоча суд (на клопотання адвокатів режисера) проходитиме у відкритому режимі, відеозапис процесу робити заборонено», – аналізує спеціаліст.

За його словами, світова громадськість неодноразово висловлювала свою підтримку українському режисеру. Так, у Німеччині пройшли Дні українського кіно на підтримку Сенцова, українські правозахисники та громадські активісти запустили сайт на підтримку Олега Сенцова та Олександра Кольченка (якого російські спецслужби теж звинувачують у підготовці терактів та судять одночасно з Сенцовим).

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що зробить все для звільнення Надії СавченкоСказано 10 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«Однак Кремлем ані безпідставність звинувачень, ані протести міжнародної громадськості, ані звернення з цього приводу до Путіна лідерів провідних країн не беруться до уваги. Кремль затявся у своїй злобі і доводить до апогею абсурдність судилища. Слід віддати належне мужності Олега Сенцова, який ось уже більше року, як і Надія Савченко, відстоює ідеали свободи і прав людини під дулами терористів. Слід ані на день не забувати, що боротьба з російсько-путінським тероризмом точиться не лише на полях Донбасу, а й у застінках «Лефортово», і зараз у залі суду в Ростові-на-Дону», – вважає він.

Підсумовуючи, Голомша відзначив, що й Сенцов, і Савченко вже відстояли своє право на місце в історії та повагу всіх наступних поколінь.

У кримінальній справі, крім Сенцова, проходять ще три людини: Олександр Кольченко, Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній. Афанасьєв і Чирній дали свідчення і, уклавши угоду зі слідством, були засуджені на 7 років позбавлення волі кожен.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: