За яких умов можна змусити РФ компенсувати збитки Україні? Експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Якщо Україна хоче виграти в суді справу проти РФ, то позов потрібно подавати не за втрату територій, а за втрату капіталу від підприємств, бізнесу та за неотримані прибутки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілья Несходовський, аналізуючи інформацію про те, що РНБО вирішила прискорити процес повернення Росією збитків, завданих анексією Криму та агресією на Донбасі.

«Звісно, виграти справу шанси є. Доказом цьому вже є декілька подібних справ, коли повертаються значні суми державної власності. Все насправді залежить від нас. Наскільки ми фахово підготуємо наші претензії з обґрунтуванням у міжнародні, а не українські суди, зокрема, Гаазький суд. Однак є певний нюанс. Україна має подавати до суду не за втрату територій, тому що тоді ми визнаємо, що Крим уже є територіальною власністю Росії. Потрібно подавати позови щодо неотриманих прибутків», – розповідає експерт.

На його думку, дуже дивним є те, чому досі не подано позови українських державних компаній за втрату своєї власності. Зокрема, «Чорноморнафтогаз», який на сьогоднішній день цілковито перейшов під російську юрисдикцію і видобуває газ для РФ.

Водночас експерт економічних програм Володимир Сіденко говорить, що Росія офіційно вважає, що вона жодних військових дій на території України не веде.

«РФ впевнена, що це винятково громадянський внутрішній конфлікт, і в цьому плані будь-які претензії щодо відшкодування збитків чи отримання відшкодувань, завданих у ході воєнного конфлікту, вона не прийматиме», – пояснює Сіденко.

Підсумовуючи, він відзначив, що є суттєва різниця між збитками від війни між РФ та Україною. Втрати України пов'язані зі зруйнованою інфраструктурою, втратою ВВП та промислового виробництва. Втрати щодо потенціалу виробництва в Україні – глобальніші в рази. В Росії ж вони пов'язані з відпливом капіталу та санкціями.

Як відомо, ще на початку вересня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що війна на Донбасі дуже дорого коштує країні. Кожен день війни глава уряду оцінив у 80 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: