Ініціативи Яценюка не вирішать проблему безробіття – експерт

Читать на русском
Олександр Вишняк

Проблема нинішньої влади – створення нових структур замість того, щоб працювати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук, завідувач відділу соціально-політичних процесів Інституту соціології НАН України Олександр Вишняк, аналізуючи ініціативу уряду щодо створення Національного агентства з питань зайнятості.

«З 2008 року в Україні почалось зростання безробіття, а з 2014 року рівень безробіття різко піднявся. Проблема безробіття в Україні, звичайно, ще не стоїть так гостро, як у Греції чи Іспанії, але все одно є однією з найнагальніших проблем, що потребують вирішення. Проте справа ж не в органі чи будь-якій іншій урядовій структурі. Є служба зайнятості, що працює, і від створення агентства нічого не зміниться», – розповідає соціолог.

На його думку, якщо нові робочі місця не створюються, то Нацагентство не допоможе. Це взагалі «хвороба» нинішньої влади – створювати нові або паралельні структури замість того, щоб працювати.

Жеваго обіцяє вирішити проблему безробіттяСказано 19 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Водночас експерт з питань соціальних досліджень Елла Лібанова переконана в протилежному.

«Це буде агенція сервісного характеру, яка займатиметься перенаправленням на навчання, підвищенням кваліфікації, пошуком іншої роботи, виплатами безробітним. Це зміна певних функцій, тому що агенція надаватиме певні послуги й тим, хто працює, а не лише безробітним. Це, безперечно, краще, ніж те, що ми маємо зараз. Звісно, якщо не буде економічного зростання, то й кардинальних зрушень у питанні безробіття чекати годі, але все одно не можна взагалі нічого не робити», – вважає експерт.

Нагадаємо, за прогнозами Державної служби зайнятості, офіційний рівень безробіття до кінця 2015 року складе 11,5%.

В Україні (без урахування тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Севастополя і частини зони проведення АТО) в червні 2015 року рівень безробіття становив 1,7% проти 1,8% попереднього місяця.

При цьому середній розмір допомоги на одного безробітного в червні 2015 року склав 1 тис. 221 грн, що на 2 грн більше, ніж у травні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: