Не соцвнеском єдиним, або Як політики «поховали» ідею легалізації зарплат

Читать на русском
Ідею реформування єдиного соціального внеску Арсеній Яценюк анонсував ще наприкінці липня минулого року, однак досі бажаного ефекту вона не принесла.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав Мінсоцполітики трохи більше місяця на розробку змін до законодавства про єдиний соціальний внесок.

Реформа оподаткування, що мала запрацювати ще з початку 2015 року, так і не допомогла легалізувати заробітні плати українців і, як результат – вивести з тіні значну частину економіки країни, констатує «Слово і Діло».

У зв'язку з цим прем'єр-міністр пропонує поставити над суспільством черговий «експеримент». «Хотів би, щоб ми на засіданні уряду тепер отримали реальну аналітику, що змінилося в легалізації зарплати. Тому що, якщо експеримент надалі сумнівний, це означає, що нам треба йти далі і робити вже самостійний третій експеримент... Тому що я не побачив неймовірного зростання заробітних плат і їх легалізації... Тому, будь ласка, проведіть аналіз цих двох законів з ЄСВ, щоб ми на вересень місяць ці речі зробили», – заявив прем'єр-міністр на засіданні уряду в понеділок.

Тим часом, поки Яценюк розмірковує, чим іще змусити українців дістати гроші з конвертів, «Слово і Діло» хотіло б нагадати, що дієву реформу ЄСВ обіцяло українцям не одне покоління вітчизняних політиків. Наприклад, інтеграція звітності з ЄСВ із електронним податковим кабінетом значиться ще у списку виконаних обіцянок колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Ще раніше, у 2008 році, розробити свій проект закону про єдиний соцвнесок обіцяла й тодішня глава уряду Юлія Тимошенко. Щоправда, вона, на відміну від Клименка, зі своєю обіцянкою не впоралася.

Однак найбільш активно зменшення ставки єдиного соціального внеску та приведення його до норм, що дозволять бізнесу відмовитися від «сірих» зарплат своїм працівникам, почали обіцяти вже після Революції Гідності.

Так, зниження ставки ЄСВ до 15% було включено в передвиборчу програму тієї ж таки «Батьківщини». Поступове зниження його ставки пообіцяв у грудні минулого року й новоспечений міністр соціальної політики Павло Розенко. Обіцянку Розенка допомогла реалізувати Рада, 29 грудня проголосувавши за закон щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці, що передбачав зниження ставки ЄСВ до 16,4%.

Однак в реальності легалізації оплати праці в Україні так і не відбулося: в порівнянні з тіньовими схемами механізм виведення з тіні зарплат виявився невигідним для бізнесу.

В результаті, у березні 2015 року в «Самопомочі» запропонували взагалі відмовитися від ЄСВ, запрононувавши замість нього так звану «Єдину ставку». Цей намір політсили озвучив нардеп Андрій Журжій, який пізніше сам запропонував представити аналітику щодо системи оподаткування підприємців.

Контроль виконання цієї та інших обіцянок українських політиків, як і раніше, бере на себе система народного контролю «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: