Кадрова «катапульта» Москаля й представництво Донеччини в Києві. Дайджест обіцянок губернаторів за 9-15.07

Читать на русском

У той час, як суспільство чекає на обіцяний владою соціальний ліфт, українська владна еліта переживає кадровий ліфт, який на практиці виражається у так званих «катапультах», внаслідок яких тих самих чиновників раз у раз змінюють на посадах, реагуючи на «пожежі», що виникають то в одному, то в іншому регіонах.

Одна з таких, що сталася минулими вихідними в Мукачевому і, як відомо, була спровокована перестрілкою між бійцями «Правого сектору», людьми з оточення депутата Михайла Ланя та міліцією через переділ контрабанди, і призвела до значних кадрових перестановок. Перебуваючи на місці події, Президент України Петро Порошенко представив нового очільника Закарпаття, яким став до того – глава Луганської військово-цивільної адміністрації, одіозний Геннадій Москаль. Під час роботи на Луганщині він прославився достатньо жорсткими й навіть безкомпромісними рішеннями. Припускаємо, що красномовність політика дозволяє йому займати провідні сходинки у рейтингах найбільш популярних політиків України.

Проте, вочевидь, не популярність Москаля зіграла ключову роль у його перепризначенні на Закарпаття. Судячи з логіки Президента, регіону потрібна сильна, а подекуди й жорстка рука керівника. З вовками жити – не лише по-вовчи вити, як мовиться у відомій народній приказці, але й мати зуби, що Москаль уже не раз доводив як на Сході, так і за часів своєї попередньої роботи на Закарпатті.

Цей регіон екс-керівнику Луганщини добре знайомий, адже саме тут Москаль був губернатором у 2001-2002 рр., за часів президентства Леоніда Кучми. Екс-нардеп Тарас Чорновіл у коментарі телеканалу «112» заявив, що призначення Москаля – ні що інше, як перекидання з «першого фронту» на «другий», яким є корупція. «Призначення Москаля – це вірна ознака того, що це серйозно, щодо корупції будуть дуже серйозні речі. Щодо Закарпатської області, я думаю, що там буде достатньо глибоке «буріння», – відзначив Чорновіл.

Чи вдасться новому очільнику мультикультурного Закарпаття впоратися з цим завданням – питання залишається відкритим, а поки новопризначений губернатор взяв мовчазну паузу й не відзначався ані новими обіцянками в новому для себе статусі, ані власною красномовною реакцією на ситуацію в регіоні.

Чого не скажеш про його колишнього колегу по ще одному регіону, на території якого проходить антитерористична операція – Павла Жебрівського. Той за минулий тиждень дав найбільшу кількість обіцянок з-поміж усіх губернаторів України. Зокрема, очільник Донецької військово-цивільної адміністрації пообіцяв найближчим часом створити у Києві представництво Донецької області, мобільні групи десантних військ, які будуть займатися боротьбою з контрабандою, а також перенести КПВВ «Бугас» до смт Новотроїцького й здійснити перевірку кожного району і міста силами СБУ, УВС та фіскалів. До всього цього, Жебрівський задекларував власний намір упродовж двох тижнів розробити та затвердити програму з допомоги переселенцям і реабілітації дітей, а також пообіцяв, що логістичні центри на контрольно-пропускних пунктах не перетворяться на центри спекулятивної торгівлі чи бізнесу.

Наряду з Жебрівським протягом останнього тижня значною кількістю обіцянок відзначилився й очільник Полтавщини Валерій Головко (6 нових обіцянок) та губернатори Львівщини, Чернігівщини й Миколаївщини (по 3 нових обіцянки).

Водночас найбільшою результативністю в роботі цього тижня може вважатися голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. Він виконав одразу дві власні обіцянки, забезпечивши ремонт казарми 3-го окремого полку спецпризначення та організувавши інспекцію районів регіону. Ще по одній виконаній обіцянці за останні 7 днів мають голова Житомирської ОДА Сергій Машковський, губернатор Чернігівщини Валерій Куліч, Миколаївщини – Вадим Меріков та екс-очільник Закарпаття Василь Губаль. Останній, згідно з інформацією заступника керівника апарату Закарпатської ОДА, якою він поділився з активістами «Слова і Діла», таки ініціював обіцяне раніше представлення до орденів та відзнак закарпатських бійців, які обороняли Донецький аеропорт.

Двома ж аутсайдерами з виконання обіцяного цього тижня стали голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук та вищезгаданий губернатор Чернігівщини Валерій Куліч. Зокрема, Гончаруку так і не вдалося втілити в життя задекларовані попередньо наміри щодо будівництва 12 фортифікаційних споруд на території Костянтинівського району Донецької області, а приймальня Куліча попри запевнення в тому, що продовжуватиме працювати, таки припинила роботу.

Ще 26 нових обіцянок були дані цього тижня 10-ма очільниками областей, серед яких – голови Миколаївської, Чернігівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Львівської, Запорізької, Полтавської, Одеської, Донецької і Тернопільської ОДА.

Як наслідок, усе це вплинуло на рейтингові позиції очільників областей у рейтингу відповідальності, формуванням якого займаються активісти «Слова і Діла». Так, зростання відсотку відповідальності з-поміж інших глав ОДА за останній період продемонстрували губернатори Миколаївщини, Чернігівщини, Кіровоградщини, Житомирщини та Чернівецької області. Натомість незначні втрати у відсотку відповідальності понесли голови Запорізької, Донецької, Закарпатської, Волинської, Полтавської та Харківської облдержадміністрацій.

З детальним переліком виконаних та невиконаних обіцянок українських губернаторів Ви маєте можливість ознайомитись на веб-порталі «Слово і Діло» в розділі «Губернатори».

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками голів регіонів і суспільно-політичною ситуацією в них. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок народних депутатів України та членів Кабінету міністрів.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: