У будівництві LNG-терміналу під Одесою немає гострої необхідності – експерт

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Україна може замінити американський LNG-термінал польським, будівництво якого вже завершено.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що американська Frontera почне будівництво LNG-терміналу в Україні.

«Не дуже віриться в перспективність цього проекту зараз. По-перше, існує проблема Босфору і Туреччини в цілому. По-друге, варіанти, що десь в Грузії будуть братися ресурси — вкрай сумнівні. Там їх просто немає і навряд чи з'являться. Босфор закритий для нас. Тому така логіка не зовсім зрозуміла. Пріоритетність створення терміналу під Одесою не є високою у порівнянні з реалізацією інших проектів», — розповідає експерт.

За його словами, зараз слід було б зайнятися реалізацією проекту в Польщі. Використовувати польський термінал Свіноуще, який практично завершено, доцільніше.

«Щодо терміналу під Одесою, то його не можна відкидати як такий, але це проект не сьогоднішнього дня. Можливо, просто комусь хочеться освоїти гроші під будівельні роботи. Крім того, турки своїх позицій не змінюють. На Туреччину можуть натиснути тільки США, але рівень компанії не настільки високий, щоб вирішити це питання. Туреччина має дуже корумпований держапарат і схильна піддаватися російським впливам. Турки віддають перевагу роботі з російськими нафтою і газом, і ті гроші, які їм виплачують російські компанії, їх також цілком влаштовують», — пояснив фахівець.

Нагадаємо, що побудувати LNG-термінал в Україні політики обіцяють вже протягом п'яти років, але до реальних підтверджень будівництва справа так і не дійшла.

Відзначимо, що в 2014 році голова Верховної Ради України Олександр Турчинов пообіцяв побудувати в Україні термінал зрідженого газу в найближчі три роки, щоб позбутися енергетичної залежності від РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: