На чому українці економлять найбільше? – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Депресивні фази споживчої поведінки затягуються на десятки років.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Володимир Сіденко, аналізуючи споживчі настрої українців.

«Споживчий настрій має хвилеподібний характер. Зараз ми стикаємося з фазою, коли є уповільнення попиту. Це викликано тим, що є перехід кризи з монетарної фази у фазу спаду виробництва, тобто зниження доходів обмежує потенціал попиту. Крім того, ми бачимо перебудову структури цін, у тому числі й на енергоносії, складнощі з субсидіями. Поки всі ці процеси не вичерпають себе, говорити про те, що почнуться великі покупки, неможливо. Депресивні фази, якщо згадати приклад Японії, затягуються на тривалий термін. Уже більше 10 років темпи зростання Японії дуже мляві», – аналізує експерт.

На його думку, не можна також говорити, що ситуація скрізь однакова. Все по-різному в регіональному розрізі в силу міграційних процесів та переселенців. Київ у цьому сенсі не типовий. У промислових зонах дуже відчувається депресивний стан.

Якщо говорити про сегменти ринку, то товари тривалого попиту користуються меншим попитом.

«Знизився попит на купівлю житла, автомобілів. Значно послабився імпорт, а українські товари стали більш конкурентоспроможними. Українці від імпорту перейшли до національного виробника. Також є зниження попиту на текстильну продукцію. Крім того, банки припинили кредитування. Якщо згадати 2005 рік – це розквіт споживчого кредитування. Тоді навіть найдорожчі речі були доступними. Сьогодні це нереально», – пояснює Сіденко.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо змін у споживчих настроях українців та розповів, які сектори зазнали найбільших збитків.

Водночас експерт із кредитних ризиків Асоціації ЕМА Євген Невмержицький, аналізуючи споживчі настрої українців, зазначив, споживання дуже скоротилося через девальвацію гривні, що веде за собою низку дуже негативних наслідків для всієї економіки.

«Законно отримані кошти просто розчинилися в загальному казані. І бізнес, і громадяни втратили обкладені податками кошти. Падіння довіри до банків призвело до того, що навіть у банках, що лишилися, клієнти все одно відчувають себе незахищеними і забирають депозити», – розповідає експерт.

За його словами, навіть ті, у кого є якісь заощадження, намагаються їх не витрачати. Якщо говорити по галузях, то IT-сфера, сфера нерухомості, автомобільний ринок, звичайно, зазнають найбільших збитків.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко заявив про намір відкрити 200 торгових точок з продажу соціального хлібаСказано 18 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

За даними соцопитування компанії TNS, найменше українці витрачають на відпустки та подорожі (47%), купівлю побутової техніки (46%), а також на повсякденне дозвілля (43%). При цьому, комунальні послуги, оренда житла, а також покупка ліків та їжі поки залишаються статтями витрат, на яких економлять найменше.

Відзначимо також, що більшість українців у містах з населенням більше 50 тисяч (65%) вважають, що їхнє матеріальне становище погіршилося за останній рік. Ще 55% упевнені, що воно погіршиться найближчого року, 47% стверджують, що наступні 12 місяців для економіки країни будуть поганими, а 52% вважають, що не тільки рік буде несприятливим, а й найближчі 5 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: