Яресько провокує паніку серед населення заявами про дефолт – експерт

Читать на русском
Василь Юрчишин

Заяви міністра фінансів про дефолт викликають напругу в суспільстві. Навпаки, потрібно говорити про те, що багато робиться для того, щоб реструктуризація пройшла успішно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, аналізуючи заяви Яресько про дефолт і можливу зміну курсу валют.

«Не потрібно погрожувати всім і кожному, що буде дефолт. Люди не знають і не розуміють, що це таке. Але коли міністр фінансів починає погрожувати, це викликає напругу і елементи паніки. Тому дуже важливо, щоб влада обережніше ставилася до того, чим лякати людей. Звичайно, якщо постійно говорити про дефолт, не знаючи, що це таке, згадувати, що було в лютому, відразу здійметься паніка, яка і може спровокувати курсову динаміку», – розповідає експерт.

За його словами, на курсову динаміку в першу чергу впливає військова агресія. Якщо не буде чіткої локалізації агресії, то будь-які проблеми всередині країни й міжнародному середовищі призведуть до того, що люди будуть бігти купувати долар і гречку. Наступний момент – економічний розвиток.

Дефолт України в липні можливий – ЯреськоМіністр фінансів України Наталія Яресько не виключає можливого дефолту України за зовнішніми зобов'язаннями в липні поточного року.

«Мінекономіки представило якусь програму, але це не програма, а презентація. Складається враження, що Мінекономіки не має уявлення, як реформувати економіку. Багато розмов, мало дій. З одного боку, національна валюта може демонструвати стійкість, коли є розвиток країни. Водночас не слід сіяти паніку. До осені валютна динаміка суттєво не зміниться», – аналізує Юрчишин.

Як заявляла раніше сама Яресько, її команда спрямована на те, щоб змінити країну, поліпшити прозорість і знищити корупцію, а члени команди готові боротися з викликами, що стоять зараз перед Україною.

«Це уряд професіоналів і технократів, і ми маємо намір працювати», – запевняла Яресько.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: