Яресько фактично домовляється з кредиторами про умови дефолту – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Технічний дефолт – це процес реструктуризації боргу, й зараз ідуть домовленості про те, як його провести.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілья Несходовський, аналізуючи ймовірність дефолту в найближчий період та зміни курсу валют.

«Технічний дефолт не просто не виключений – він неминучий. Питання в тому, як він відбудеться. На сьогодні достатньо ресурсів до грудня. Найбільша проблема – це сума, яку ми заборгували Росії. Саме така сума у нас навряд чи буде, але МВФ може виділити кошти, щоб виплати цю суму. До технічного дефолту належить не тільки неможливість виплати. Технічний дефолт – це процес реструктуризації боргу й перенесення терміну виплати. Тому Яресько зараз уже домовляється з кредиторами про умови, як він має пройти», – розповідає експерт.

За його словами, якщо домовимось, то оголосять технічний дефолт, але це жодним чином не вплине на курс валют. Але якщо ми не домовимось з кредиторами й доведеться здійснювати великі виплати, тоді курс долара може різко змінитись.

Також він зазначив, що загально-економічних факторів, які б зараз тиснули на курс, немає. Все, що ми могли втратити внаслідок війни, ми втратили. Є лише панічні настрої на готівковому ринку, викликані інформповідомленнями та виплатами з ФГВ.

«Те, що зараз відбувається зростання курсу долара, пов'язано з двома основними факторами. Виплати, що здійснюються Фондом гарантування вкладів, призводять до того, що люди, які отримали депозити, купують долари і здійснюють тиск на ринок. Другий момент пов'язаний з очікуванням людей щодо закону про реструктуризацію кредитів, який становить більшу загрозу, ніж дефолт», – пояснює Несходовський.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що Україна дефолт не оголошуватимеСказано 31 липня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Підсумовуючи, він наголосив, що питання не в самому факті дефолту, а в нашій реакції на нього. Якщо буде паніка, гасла «все пропало», то, звичайно, будуть негативні наслідки. Але й масштабні мітинги малоймовірні. Соціального вибуху слід очікувати від інших факторів. Якщо зараз люди ще не сповна відчули підвищення тарифів, то у жовтні вони побачать, як насправді зросли тарифи.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію боргів України тривають з 13 березня. Ще минулого року голова Кабміну Арсеній Яценюк пообіцяв, що Україна не оголошуватиме дефолт.

Однак у червні 2015 року міністр фінансів України Наталія Яресько повідомила, що не виключає можливого дефолту України за зовнішніми зобов'язаннями в липні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: