Геннадій Москаль: від військової Луганщини до контрабандного Закарпаття

Читать на русском
Президент призначив Геннадія Москаля губернатором Закарпатської області. Чиновник вже вирушив на нове місце роботи, де скоро буде представлений громадськості. Хто замінить його у Луганській ВЦА – поки невідомо.

Сьогодні український медіа-простір сколихнула сенсація: губернатор Луганської області Геннадій Москаль переведений на службу на крайній захід країни – в Закарпатську область. Відомий керівник Луганської військово-цивільної адміністрації насамперед своєю жорсткістю і принциповою позицією в боротьбі з контрабандою.

Жорстка людина для жорстких рішень

Інформацію про призначення Москаля губернатором Закарпатської області та існування відповідного президентського указу підтвердили депутати з «Блоку Петра Порошенка». Зокрема, глава фракції «БПП» Юрій Луценко вважає, що таке призначення допоможе провести повне перезавантаження політичної та силової складових області.

«Я дуже добре ставлюся до цього, і хочу вам сказати, що з 2005 року, коли я знаю Москаля, по сьогоднішній день він завжди лідирує в рейтингу впливових осіб Закарпатської області з колосальним відривом від всіх губернаторів за весь цей час. Більше того, наскільки мені відомо, сьогодні Москаль входить до трійки найпопулярніших політиків України. В принципі, якщо Президент прийме таке рішення, це буде правильною відповіддю на необхідність тотального перезавантаження влади в Закарпатській області. Я хочу підкреслити, що Закарпатська область потребує не змін, наприклад, начальника міліції або митниці, а тотального перезавантаження», – прокоментував політик президентське рішення.

Називають призначення Москаля «оптимальним» й інші депутати пропрезидентської фракції. «Призначення Геннадія Москаля на посаду голови ОДА – це, мабуть, найоптимальніше рішення, яке можна було прийняти в ситуації, що склалася в нашому регіоні. Геннадій Геннадійович – це одночасно людина, яка дуже добре знає нашу область, і людина, рівновіддалена від усіх містечкових кланів та угруповань. Ми всі пам'ятаємо, що саме Москаль в середині 90-х років навів порядок зі злочинними угрупованнями (у тому числі мукачівськими), від яких страшно страждало Закарпаття», – пише в Facebook Валерій Пацкан.

Підтримує таку позицію і «Народний фронт». «Упевнений, що такі ж зміни будуть і в силових структурах Закарпатської області, які показали свою нездатність зупинити потоки контрабанди та допустили можливість збройного конфлікту. У Геннадія Москаля буде максимум місяць для того, щоб розібратися в ситуації, поставити на місце регіональних баронів і домогтися притягнення до відповідальності контрабандистів», – написав Антон Геращенко у Facebook.

Погоджуються з такою позицією політиків щодо призначення Москаля і експерти. Політолог Кость Бондаренко вважає, що Москаль з покладеним на нього завданням боротьби з контрабандою впоратися здатний. «Ну ви ж знаєте, якщо п'янки неможливо уникнути – її необхідно очолити. Так і з контрабандою – він її або здолає, або очолить, – жартує політолог, – У цій ситуації важливо розуміти, що Закарпатська область для Москаля не чужа, що він уже був губернатором цієї області, він її знає, і я думаю, він може навести там порядки», – прокоментував призначення Москаля «Слову і Ділу» Кость Бондаренко.

Тим часом, Геннадій Москаль вже вирушив до Закарпатської ОДА, де якнайскоріше його представлять новим головою облдержадміністрації.

«Поля – перекопати і замінувати»

Причиною необхідності такого призначення стали жахливі події цього вікенду: перестрілка між бійцями «Правого сектора», людьми з оточення депутата Михайла Ланя та міліцією з причини переділу контрабанди. Підсумок контрабандного переділу – людські жертви як серед силовиків, так і серед цивільного населення.

На жаль, контрабанда в Україну – один з найприбутковіших видів бізнесу. А через західний «зелений коридор» в Україні проходить все: автомобілі, наркотики, тютюн, зброя. Втім, назад, в інший бік, струнким рядом ідуть ще й нелегали.

Геннадій Москаль в першу чергу відомий не тільки любов'ю до «міцних» висловів, а й успішною боротьбою з кримінальними угрупованнями Криму в 90-х роках, і контрабандними потоками Луганська вже в наш час. Але і з Закарпатською областю політик знайомий добре: у 2001-2002 роках Москаль вже очолював місцеву ОДА. Тоді йому хоч і не вдалося повністю прикрити контрабандні потоки в області, але результати боротьби з кримінальними кланами регіону були успішними, принаймні, чиновник зміг позбавити їх підтримки населення. «В принципі, Москаль може бути хорошим керівником Закарпатської області. Він нею вже керував і взагалі показав хороші результати. Контрабанду, хоча і не до кінця, але вдалося обмежити певними рамками... Тоді на Закарпатті був ряд недоторканних кланів, які вдалося потіснити, але вони мали підтримку з Києва, яку ліквідувати було неможливо. Сьогодні ситуація дещо інша – ті клани «не в пошані». Тому ймовірність того, що Москалю вдасться зробити те, що не вдалося минулого разу, досить висока. Думаю, в цьому призначенні є логіка... Щоб навести повний порядок, потрібні довгі роки, але зрушити це з місця Москаль зможе», – сказав політик Тарас Чорновіл.

І справді, Геннадій Москаль здатний приймати іноді жорсткі і безкомпромісні рішення, часто – абсолютно непопулярні, але спрямовані на «одужання» підопічного регіону. Так, навіть у воєнний час на Луганщині чиновник зміг навести хоч якийсь порядок. Не дарма Москаль зараз один з найпопулярніших політиків у країні. Якщо говорити про все ту ж контрабанду, то чиновник був готовий піти на крайні заходи боротьби на Луганщині – мінувати поля, якими йде потік. Які ідеї виникнуть у нього на новій посаді – поки невідомо, але хочеться вірити, що кримінальному світу і багатомільярдним потокам контрабанди на Закарпатті з його допомогою буде покладено край.

А от експерти оцінювати роботу екс-голови Луганської ОДА не беруться. «Насправді, незрозуміло, яка задача стояла перед Москалем. Луганська область – теж центр контрабандних потоків. У нас же статистики реального рівня контрабанди в регіоні немає, і ми не знаємо, хто її «кришує», тому ми не можемо говорити впорався Москаль чи ні», – говорить Бондаренко.

Згідно з даними системи народного контролю «Слово і Діло», Геннадій Геннадійович за час головування в Луганській ОДА дав 34 обіцянки. При цьому виконав він 12 з них, а провалив тільки одну. За результатами півроку роботи губернатором Москаль зайняв почесне третє місце в рейтингу найефективніших глав обласних адміністрацій, незважаючи на АТО, яка проходить там. Так, чиновник зміг налагодити сполучення між селищами, відновити лікарні і евакуювати дітей з регіону. Водночас обіцяні ремонти та відновлення інфраструктури доведеться вже робити наступнику Москаля. Тим більше, кошти на це нарешті знайдено.

Хто ж сяде в крісло Геннадія Москаля і очолить Луганську область – поки невідомо. Серед експертів не звучить жодних конкретних прізвищ. «Стати наступником Москаля може хто завгодно. Враховуючи тенденції, що сьогодні існують, це буде хтось із політиків, необов'язково військовий. Якщо враховувати, що в Донецьку область призначили Жебрівського, можливо, і бізнесмен», – підсумував Кость Бондаренко.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: