Півтисячі українців судяться з Росією через порушення їхніх прав

Читать на русском
Європейський суд з прав людини прийняв понад 500 позовів мешканців України проти Росії з приводу порушення прав людини під час збройного конфлікту на сході нашої держави.

Європейський суд з прав людини прийняв понад 500 позовів мешканців України проти Росії з приводу порушення прав людини під час збройного конфлікту на сході нашої держави.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Мін'юст України.

У свою чергу, Україна продовжує збір доказів щодо відповідних міждержавних заяв до ЄСПЛ.

Мін'юст у своїй заяві назвав рішення Росії про відмову виконувати рішення Європейського суду беззаперечним доказом системного порушення Росією прав людини.

14 липня Конституційний суд РФ ухвалив постанову про те, що Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод і побудована на її положеннях практика Європейського суду з прав людини не відміняють принцип пріоритету Конституції РФ.

Тому Росія у випадках конфлікту між положеннями цих документів змушена відмовитися від виконання рішень ЄСПЛ.

Однак Мін'юст України підкреслює, що такий підхід прямо порушує зобов'язання, які Росія взяла на себе, ратифікувавши Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод і Віденську конвенцію про право міжнародних договорів 1969 року.

Згідно з останнім документом, кожен міжнародний договір є обов'язковим для його учасників. При цьому жоден з учасників договору не може посилатися на положення свого внутрішнього права як на виправдання для невиконання договору.

У разі виникнення проблем з тлумаченням рішення лише Комітет Міністрів Ради Європи з нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ може звернутися до Суду з метою надання відповідного роз'яснення.

При цьому тільки ЄСПЛ може зробити юридично значущий висновок про те, чи дотримується держава зобов'язань щодо виконання рішень суду, і накласти на порушника відповідні санкції.

Таким чином, виходячи з норм міжнародного права, рішення КС РФ жодним чином не впливає на обов'язковість виконання рішень Європейського суду з прав людини і не дозволить Росії уникнути відповідальності за невиконання таких рішень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: