Місце Шевченка в Мінекології може посісти його 28-річна заступниця – ЗМІ

Читать на русском

У ЗМІ ширяться чутки про те, що крісло міністра екології України може посісти його заступниця Світлана Коломієць, яка нині виконує обов'язки очільника Мінекології.
Фото: Тетяна Тимочко

Звільнений з посади міністра екології Ігор Шевченко пропонує призначити замість себе 28-річну Світлану Коломієць, яка нині тимчасово виконує обов'язки очільника Мінекології.

Про це, посилаючись на власні джерела, стверджують журналісти NewsOne. Щоправда, сама Коломієць в коментарі телеканалу в ході інформаційного марафону «Детоксикація міністерства» заперечила свій намір надалі працювати керівником Міністерства, передає «Слово і Діло».

Як дослідило «Слово і Діло», у Світлани Коломієць, як і в більшості кандидатур, яких називають можливими претендентами на посаду міністра екології, немає профільної освіти. Так само не можуть похизуватися екологічною освітою і бодай мінімальним досвідом роботи у сфері й Роман Чуприненко, і Валерій Вощевський (який також може посісти крісло голови Мінекології).

28-річна Коломієць, яку в Мінекології після Революції Гідності запросив екс-міністр Шевченко, має досвід роботи в екологічній галузі усього 4 місяці. На думку експертів, цього замало для призначення на таку відповідальну посаду, як міністр. Так, експерт, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що Коломієць, імовірно, лобіює певні бізнес-інтереси, що довів підписаний нею дозвіл на промислову розвідку родовищ бурштину на Рівненщині.

«Поєднання юридичної освіти і досвіду роботи в природоохоронній сфері – саме це важливо. Бо коли людина має поєднання юридичної освіти та бізнес-освіти, це означає, що цей юрист стоїть на сторожі бізнес-інтересів, що й довела ця її дія з погодженням. А нам важливо, щоб це був юрист з природоохоронної сфери, який розуміє і юридичну складову, і природоохоронну», – наголосила еколог.

«Пані Коломієць багато років супроводжує пана Шевченка. Вони багато років працюють разом. Насправді відбулася заміна одіозної фігури, якої вимагали громадські організації і народні депутати», – резюмувала Тимочко.

Про необхідність приходу в Мінекології фахового міністра заявляють і в Національній екологічній раді. Її член, голова Асоціації риболовів України Олександр Чистяков розповів журналістам NewsOne про тотальний брак професіоналів в екологічному відомстві. «19 міністрів: жоден з них не мав профільної освіти. Приходили всі: нафтовики, менеджери, вчителі, хто завгодно...», – констатував він.

Тож після ситуації, що виникла після звільнення Ігоря Шевченка, в Національній екологічній раді вирішили звернутися до керівництва держави з вимогою висунути професійні критерії відбору міністра екології та природних ресурсів.

«Національна екологічна рада написала відкритого листа на ім'я Президента, Верховної Ради та уряду з вимогою висунення вимог при виборі кандидатів на посаду міністра екології. В першу чергу це має бути професіонал. Людина має бути професійною, зі зрозумілою програмою, потрібною на даний момент країні й екології», – наголосив Чистяков.

Нагадаємо, 15 липня триває спільний марафон системи народного контролю «Слово і Діло» та телеканалу NewsOne «Детоксикація міністерства», присвячений кадровим питанням у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: