Депутати: в Мінекології «кришували» бурштинову мафію

Читать на русском
Народні депутати намагаються розібратися в питанні незаконного видобутку бурштину: як виявилося, заступниця екс-міністра Шевченка Коломієць підписала дозвіл на видобуток бурштину на Житомирщині та Рівненщині.
Фото: Іван Рибак

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи звернеться до прокуратури з вимогою вивчити законність видачі 2 липня заступницею міністра екології й сьогоднішньою в. о. міністра Світланою Коломієць дозволу на видобуток бурштину в Житомирській і Рівненській областях.

Про це в ході інформаційного марафону «Слова і Діла» з телеканалом NewsOne, присвяченого Міністерству екології України, заявив член відповідного комітету Іван Рибак.

«Я думаю, що взагалі направимо ці матеріали за рішенням комітету сьогодні до прокуратури з проханням вивчити більш глибоко це питання: чи були підстави для видачі відповідних дозволів, чим керувались, коли видавали, і чи мала саме пані Коломієць можливість і право підписувати дані документи в той день, коли був звільнений пан Шевченко», – заявив Рибак. За його словами, справді дивним виглядає той факт, що одна бізнес-структура отримала одразу 6 ділянок. Це, на його думку, ознака «не зовсім прозорого конкурсу» на отримання відповідного дозволу на користування надрами.

Сумнівається у правомірності такого рішення й голова Комітету Микола Томенко. «В момент, коли всі намагаються зрозуміти, що таке контрабанда з бурштином, Міністерство видає серйозні дозволи на велику кількість родовищ. І що це за компанія, яка приорітетно отримала право там все це робити? Допускаю, що це лобістський вплив якихось більш серйозних людей на Міністерство», – прокоментував ситуацію Томенко.

Еколог, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко констатувала: злочинна безгосподарність, яку допускали усі попередні керівники Міністерства екології, призвела до екологічної катастрофи на Житомирщині. «Ми просто втратили значну частину цих територій, в тому числі й торфяники, які могли стати одним із джерел заміни традиційного природного газу на цих територіях... Майже на 100 років наступних ця територія взагалі буде виведена з обігу, наприклад, лісокористування. Тому що, щоб піднятися нормальному лісу тут – якби він був висаджений – потрібно не менше, ніж 20-30 років», – розповіла Тимочко.

Нагадаємо, 15 липня триває спільний марафон системи народного контролю «Слово і Діло» та телеканалу NewsOne «Детоксикація міністерства», присвячений кадровим питанням у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: